Antradienį vakare Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Lavoriškių užkardos pasieniečiai tikrino per Lavoriškių punktą iš Baltarusijos į Lietuvą įvažiuojantį vilkiką „Mercedes Benz“ su puspriekabe. Sunkiasvorę mašiną rusiškais registracijos numeriais vairavęs 54 metų Rusijos pilietis turėjo tvarkingus asmens, vilkiko ir puspriekabės dokumentus.

Transporto priemonei važiuojant pro Lavoriškių punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus, suveikė signalas, įspėjantis apie normą viršijantį radiacijos foną. Vilkiką ir puspriekabę pasieniečiai pakartotinai patikrino nešiojamuoju radiacijos matuokliu ir nustatė, kad gabentas įvairių statybinių prekių krovinys skleidžia 1,79 mikrosiverto (μSv), arba 179 mikrorentgenų (μR), per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

VSAT pareigūnai taip pat identifikavo spinduliuotės šaltinį. Tai – izotopas Radis 226. Nustatyta, kad statybinių prekių krovinys iš Maskvos tranzitu per Lietuvą buvo gabenamas bendrovei, esančiai Kaliningrado srityje.

Apie įvykį pasieniečiai pranešė Radiacinės saugos centro specialistams. VSAT pareigūnai neleido vilkikui su puspriekabe įvažiuoti į Lietuvą. Atlikus visus dokumentų formalumus apie vidurnaktį iš antradienio į trečiadienį vilkikas su gabentu kroviniu buvo grąžintas į Baltarusiją.