Aplinkosaugininkus lydėjo sėkmė

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija gavo nuotrauką, kurioje matyti, kaip asmuo, vilkintis naro kostiumą, rankose laiko povandeninio šautuvo strėle perdurtą šlakio patiną.

Kartu su nuotrauka buvo pateikta informacija apie galimą pažeidėją bei apytikslė pažeidimo padarymo vieta.

Inspekcijos pareigūnai netrukus nustatė tikslią pažeidimo vietą Minijos upėje, taip pat jie nesunkiai nustatė pažeidėjo asmenybę. Pažeidėjas prisipažino vasarą nušovęs šlakį. Už tai jam skirta 115 eurų bauda bei paskaičiuota 1901 eurų žuvų ištekliams padaryta žala.

Klaipėdos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas GRYNAS.lt teigė, kad vis dėlto pagal socialiniuose tinkluose pateiktą informaciją nustatyti pažeidėjus nėra taip paprasta.

„Socialiniuose tinkluose paviešintos nuotraukos dar nėra įrodymas. Mes turime nustatyti pažeidimo vietą ir laiką. Labai sunku įrodyti pažeidimą. Nuotrauka gali būti padaryta nežinia kur ir žmogus gali pasakyti, kad tai buvo prieš kelis metus Norvegijoje, Anglijoje. Tada išeis šnipštas. Labai labai retas atvejis, kai mes galime nustatyti pažeidimą. Tačiau kiti surinkti įrodymai gali patvirtinti pažeidimą“, - pasakojo V. Marozas.

Aplinkosaugininko teigimu, šiuo atveju inspektorius lydėjo sėkmė: „Tai yra reti atvejai, kai pasiseka. Šį kartą mus lydėjo sėkmė. Procentaliai retai kada pavyksta pričiupti pažeidėjus.“

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas, pats ne kartą socialiniuose tinkluose matęs panašių pažeidimų, GRYNAS.lt pasakojo, kad iš tiesų dažnai brakonieriai patys pasigiria padarę pažeidimą. Anot jo, tokių pažeidėjų pričiupta yra daugelyje Lietuvos regionų.

„Neleistinais laimikiais brakonieriai didžiuojasi ir, matyt, naiviai tikisi, kad mūsų inspektoriai nesinaudoja socialiniais tinklais. Jeigu pažeidėjas pasigiria neteisėtais laimikiais, tai nepatenka į užmarštį, tai būna pastebėta. Mūsų pareigūnai kviečiasi tokius žmones, kurie skelbia apie laimikius, ima iš jų paaiškinimus, prašo įrodymų, kad jis sugavo žuvį teisėtai, jeigu jis turi pasiteisinimų, kad sugavo kur nors užsienyje. Dažnas pažeidėjas po procedūros vis dėlto pripažįsta savo kaltę ir sulaukia sankcijų“, - pasakojo L. Jonauskas.

Aplinkos viceministras laikėsi laikėsi kiek kitos nuomonės nei V. Marozas. Jo teigimu, socialiniuose tinkluose patalpintos nelegalių laimikių nuotraukos kaip tik palengvina aplinkosaugininkų darbą: „Mano nuomone, tai daryti yra visiškai kvaila, tačiau tokie atvejai palengvina aplinkosaugininkų darbą. Ir šiuo atveju pažeidėjas viską pripažino, pareigūnai iš nuotraukos surado ir vietą, kur buvo padarytas nusižengimas, žuvis subrakonieriauta ichtiologiniame draustinyje.“

GRYNAS.lt jau anksčiau yra aprašęs istorijų, kaip brakonieriai apie laimikius pasigiria socialiniuose tinkluose. Pavyzdžiui, apie neteisėtai sugautas lydekas buvo pasigyręs Darius: „Šiandien pagavau lydeką ant švytuoklės už pilvo, tai turėjau vargo, kol išsitraukiau. Svėrė 4,090 kg“, - socialiniame tinkle rašė vyras.