Antradienį Seimas po pateikimo pritarė tai numatančioms Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisoms.

Projekte taip pat siūloma numatyti, jog pakuočių pardavėjai patys savo nuožiūra galėtų parinkti paramos gavėjus. Tai reiškia, jog pakuočių pardavėjas, atsižvelgdamas į vykdomos veiklos pobūdį, visuomenės suinteresuotumą ir motyvaciją remti tam tikras veiklas, pats pasirinktų vieną ar kelis paramos gavėjus ir kviestų vartotojus skirti paramą būtent šiam konkrečiam subjektui.

Teikiamu projektu siūloma tikslinti formuluotę, numatančią galimybę vartotojui įsigyti prekių ar paslaugų už sumą, lygią užstato dydžiui. Įstatymo projekte numatoma, kad vartotojas tokia galimybe gali pasinaudoti tik atsiskaitydamas už pakuočių pardavėjo parduodamas prekes ar paslaugas.

Pasak projektą teikiančio Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Algimanto Salamakino, šis formuluotės tikslinimas reikalingas tam, kad būtų išvengta situacijos, kuomet vartotojas su taromato išduotu užstato kvituku bandytų atsiskaityti už užstato sistemoje nedalyvaujančių pardavėjų prekes ir paslaugas (pavyzdžiui, prekybos centre, kuriame be pakuočių pardavėjo yra ir kitų prekių ir paslaugų pardavėjų).

"Šiuo atveju svarbu tai, kad visų pirma kitų prekių ir paslaugų pardavėjai neturi pareigos už jų parduodamas prekes ir paslaugas leisti atsiskaityti taromato išduotu kvituku. Antra, galimybė atsiskaityti kitose prekybos vietose taromato kvitukais reikštų tai, kad užstato judėjimas būtų nebeapskaitomas, o tai išbalansuotų užstato už pakuočių ir pakuočių atliekas sistemą", - sakė komiteto pirmininkas.

Kaip pažymėjo A. Salamakinas, stiklinė tara bus priimama, išskyrus stiklines vienkartines pakuotes, į kurias pakuojamas vaisių vynas, vaisių vyno gėrimai ir vaisių vyno kokteiliai. Be to dėl techninių priežasčių nebus įmanoma priimti kai kurių pakuočių, pavyzdžiui, metalinių alaus pakuočių, kuriose yra įdėtas plastmasinis rutuliukas.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Aplinkos apsaugos komitetas. Projektą numatoma svarstyti gruodžio 8 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)