Plačiažnypliai ir siauražnypliai vėžiai Lietuvoje gyvena nuo seno. Jų populiacija stipriai buvo sumažėjusi sovietmečiu dėl padidėjusios vandens taršos. Dabar po truputi populiacija didėja, tačiau ne visur. Viena iš priežasčių - invaziniai vėžiai. Jie judresni, aktyvesni, greičiau dauginasi ir išstumia lietuviškuosius vėžius iš jų gimtųjų vietų. Be to, invaziniai vėžiai neserga maru, tačiau jį perneša ir užkrečia šia liga senbuvius plačiažnyplius ir siauražnyplius.

Siekiant apsaugoti lietuviškuosius vėžius jų žvejyba yra ribojama. Vienos žvejybos metu leidžiama sugauti ne daugiau kaip 50 vėžių, kurių minimalus dydis nuo 10 cm., o nuo spalio 15 d. iki liepos 15 d. šių vėžių žvejyba visiškai draudžiama.

Invazinius žymėtuosius ir rainuosius vėžius galima gaudyti ištisus metus, jų kiekis ir dydis neribojamas. Tačiau gaudant vėžius, kaip ir žvejojant, reikia įsigyti mėgėjiškos žūklės leidimą.

Draudžiamu laiku gaudantiems lietuviškus plačiažnyplius ir siauražnyplius vėžius gresia bauda iki 289 eurų su žvejybos priemonių ir įrankiu konfiskavimu. Be to, už kiekvieną sugautą vėžį, dar teks aplyginti gamtai padaryta žalą - po beveik 10 eurų.