Atšalus orams ir vyraujant giedram bei menkai vėjuotam orui, kai kuriose gyvenvietėse gyventojai teigia kvėpuojantys užterštu oru. Panevėžio miesto dienraštis „Sekundė“ rašė, kad privačių namų kvartalo gyventojai skundėsi dėl smogo.

„Pavojaus neskelbiame niekur. Tačiau ribinė vertė paros buvo viršyta tiek Kaune, tiek Klaipėdoje, tiek Šiauliuose, Panevėžyje, Mažeikiuose ir Kėdainiuose. Tai čia trečiadienį. O antradienį – tik Vilniuje, Žirmūnuose. Viską lėmė anticiklonas – nėra sklaidos ir sąlygų, kad krituliai išplautų taršalus. <...> Problemos yra ten, kur dideli transporto srautai ir vietinis kūrenimas – tai tradiciniai senamiesčiai“, - laidoje „Žvilgsnis“ kalbėjo D. Perkauskas.

Pasak specialisto, Vilniuje labiausiai užterštos didžiausią srautą turinčios – Geležinio vilko bei Kareivių – gatvės. Taip pat senamiestis bei Žvėrynas.

„Visiems individualaus būsto savininkams aš patarčiau laikytis vokiško principo. Vokietijoje neleidžiama pradėti kūrenimo sezono, jeigu kaminkrėtys neišduoda leidimo – turi būti išvalyti kaminai. Tokiais atvejais kūrenimo temperatūra yra aukštesnė, sudegimas malkų yra geresnis ir kietųjų dalelių yra išmetama mažiau“, - teigė D. Perkauskas.

Informacija apie oro užterštumą pateikiama puslapyje www.gamta.lt, skiltyje „Oras“.

Visą laidos „Žvilgsnis“ įrašą galite išgirsti ČIA.