„Pats pigiausias atliekų sutvarkymo būdas yra atliekų užkasimas po žeme. Bet jis yra visiškai neekologiškas, jis yra visiškai nepriimtinas. Ir kuo visuomenė turtingesnė, tuo ji labiau linkusi naudotis technologijomis. <...> Bet jeigu mes atiduodame neišrūšiuotas, mišrias atliekas, o, deja, virš 50 proc. gyventojų visiškai nerūšiuoja, o, manau, kad dar koks 20-30 proc. tai daro visiškai atsitiktinai ir nepilnu mastu, tai rūšiavimas gamykloje arba jau sąvartyne šitą procesą tikrai brangina“, - laidoje „Žvilgsnis“ sakė G. Umbrasas.

Atliekų tvarkymo procesas – kompleksinė paslauga. Būtent dėl to, kad atliekų tvarkymą sudaro tiek daug žingsnių – konteineriai, atliekų surinkimas ir išvežimas, laidojimas regioniniuose sąvartynuose, perdirbimas, įrenginių eksploatavimas – paslauga, kaip sakė verslo konsultantas, kainuoja nemažus pinigus.

Vis dėlto, net jei ir pradėtume rūšiuoti savo atliekas jau šiandien, atliekų išvežimo paslaugos atpigtų tik per tam tikrą laiko tarpą.

Anot G. Umbraso, žmonės įsivaizduoja, kad atpiginimas galimas čia ir dabar - atrinkus pirmą kartą jau turėtų būti pigiau. Iš tikrųjų dalinai per dabartinį tarifą sumokame ir už tai, kad buvo sukaupta per paskutinius dešimt metų. „Mes tą sąvartyną šalia Vilniaus pasistatėme. Jį dar tol, kol jis baigs savo gyvybės laiką, dar 25-30 m. reikės eksploatuoti, reikės drenuoti vandenį, reikės rinkti susidarančias dujas, reikės šienauti žolę, reikės nuotekas išvalyti ir t.t.", - teigė G. Umbrasas.

Visą laidos „Žvilgsnis“ įrašą galite išgirsti ČIA.