Kuršių nerija – viena vertingiausių Lietuvos saugomų teritorijų, ne tik nacionalinė, bet ir pasaulinė vertybė, įrašyta į Pasaulio paveldo sąrašą. Todėl tiesiog būtina išsaugoti jos kraštovaizdį, gamtos ir kultūros paveldą“, – sako ministras.

Siekiant apriboti galimybes šioje unikalioje šalies vietovėje statyti, rekonstruoti ar remontuoti (jeigu keičiama statinio išorė) nesudėtingus statinius be projekto ir nepatikrinus kompetentingoms institucijoms, ir buvo patikslintas STR „Statybą leidžiantys dokumentai“. Tai padės išvengti I grupės nesudėtingų statinių statybos neleistinose Kuršių nerijos vietose.

I grupės nesudėtingas pastatas, kaip nustato STR „Nesudėtingi statiniai“, gali būti iki 8,5 m aukščio ir 80 kvadratinių metrų ploto. Tokių statinių statyba, rekonstrukcija ar remontas gali turėti neigiamos įtakos Kuršių nerijos nacionalinio parko kraštovaizdžiui. Bet kokia ūkinė, rekreacinė ar kitokia veikla neturi prieštarauti šio parko steigimo tikslams, keisti jo kraštovaizdžio, teršti aplinkos, pažeisti ekologinės pusiausvyros.