Šiemet, sausio 6 dieną, Biržų rajono aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai, dalyvaudami reide, pamiškėje esančiame griovyje rado išmestus 4 stirnų likučius. Vėliau jie atkreipė dėmesį, kad tokie pat batų, kaip ir šalia išmėsinėtų stirnų, antspaudai, palikti ir keliose netoliese esančiame miške įrengtose šėryklose, prie jų įrengtuose medžiotojų bokšteliuose. Prie šėryklų buvo rasta ir kraujo.

Netrukus aplinkosaugininkai išsiaiškino, kad šiose vietovėse dažniausiai medžioja vietinio medžiotojų būrelio narys V. M. Kartu su policijos pareigūnais jiems nuvykus į minėto biržiečio namus, šeimininkas patvirtino iš tiesų išmetęs į griovį žvėrienos atliekas. Tačiau jis teigė, kad tai buvo dar pernai gruodžio pabaigoje teisėtai sumedžioti gyvūnai. Stirnas ir jų jauniklius galima medžioti iki gruodžio 31 dienos.

V. M. tvirtino, kad 2014 metų gruodžio 27 dieną sumedžiojęs 4 stirnas, jas nusivežė pas pažįstamą vyriškį, abu jas išdarinėjo, pasidalijo mėsą. Gyvūnų likučius jie sudėjo į maišus ir paliko viralinėje, o joms pradėjus gesti, sausio 6 dieną išvežė ir išmetė į pamiškę.

Tačiau aplinkosaugininkų aptikti stirnų kailiai ir kitos atliekos buvo šviežios, net nesušalę. Be to, V. M. pagalbininko namuose buvo rasta ir šviežios stirnienos.

Atlikdami kratą V. M. namuose, seife policijos pareigūnai surado 40 neteisėtai laikomų šovinių, skirtų įvairiems graižtviniams ginklams.

Sodybos šeimininkas ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme teigė, kad pusę šių šovinių – 7,62 mm kalibro „30-06 SPRINGFIELD“ – jis kartu su medžiokliniu šautuvu buvo pardavęs kitam medžiotojui, tik šis šovinių dar nespėjo pasiimti. Dar 20 vienetų 9 mm kalibro Makarovo (PM) sistemos šovinių V. M. tvirtino užmiršęs grąžinti policijos komisariatui, kai 2011 metų pavasarį išeidamas į pensiją grąžino tarnybinį pistoletą „Makarov“.

Biržų rajono apylinkės teismas V. M. parodymus įvertino kritiškai. Teismas konstatavo, kad nuolat medžiojantis teisiamasis seife padėtų „Makarov“ šovinių negalėjo nepastebėti, o kitų šovinių nebeturėjo teisės laikyti, vos tik pardavęs šautuvą, skirtą jais šaudyti.

Teismui taip pat nekilo abejonių ir dėl to, kad minėtos 4 stirnos, kurių likučiais V. M. su bičiulius bandė atsikratyti, buvo sumedžiotos sausio mėnesį, kai jų medžioklė draudžiama. Tai patvirtino ir ekspertų išvados.

Šią savaitę V. M. išgirdo nuosprendį. Biržų rajono apylinkės teismas jį pripažino kaltu ir dėl neteisėtos medžioklės, ir dėl neteisėto šaudmenų laikymo. Vyriškiui skirtas 70 parų areštas, taip pat dvejus metus uždrausta medžioti. Be to, iš V. M. Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentui priteista 5 tūkst. 99 eurai gamtai padarytai žalai atlyginti.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje kruopščiai atliko Biržų rajono policijos komisariato tyrėja Jolanta Vaitiekūnienė, o jam vadovavo Panevėžio apylinkės prokuroras Mantas Jurkėnas.