Trys būdai atsikratyti senais vaistais

VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras informuoja, kad senais vaistais galima atsikratyti net keliais nemokamais būdais: atvežti į Šiaulių regione esančias 8 didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, kuriose yra įrengtos specialios talpos pavojingoms atliekoms laikyti. Taip pat vaistus, kaip pavojingą atlieką, galima atiduoti atliekų vežėjui pagal viešai skelbiamą pavojingų atliekų išvežimo grafiką. Pats paprasčiausias būdas – atnešti į bet kurią vaistinę.

„Sveikatos apsaugos ministerija įsakymu yra įpareigojusi vaistines nemokamai iš gyventojų priimti pasenusius vaistus. Tad gyventojas turi teisę atnešti vaistus į bet kurią arčiausiai esančią vaistinę, nors vaistininkai dažnai ragina vaistus nešti į tą vaistinę, iš kurios ir pirko. Netinkamomis sąlygomis laikyti vaistai tampa nebetinkami vartojimui, tad ir juos, kad ir nepasibaigus galiojimo laikotarpiui, galima atnešti į vaistines“ - informuoja Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro viešųjų ryšių specialistė.

Specialistė primena, kad išnaudotos vaistų pakuotės taip pat negalima mesti į komunalinių atliekų ar pakuočių ir antrinių žaliavų konteinerius – tai yra pavojinga atlieka. Pavojingas atliekas reikia vežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles arba perduoti atliekų vežėjui.

Vaistus linkę kaupti vyresni žmonės

Anot vaistininkų, dažniausiai nebegaliojančius vaistus atneša vyresnio amžiaus gyventojai. Dažnas atvejis, kad vaistai lieka mirus namiškiui ar prisipirkus vaistų per akcijas.

„ Tikrai pastebime, kad esant akcijai ar perkant kompensuojamus vaistus, senyvo amžiaus pirkėjai stengiasi nusipirkti vaistų „atsargai“. Vis dar daug pirkėjų sulaukia ir turguose pardavinėjantys rusiškus vaistus, kurių nei kilmė, nei paskirtis nėra aiški. Dažniausiai ir atnešami turguje pirkti vaistai“ – sako Šiaulių miesto vaistininkai.

Dažnas gyventojas į vaistines atneša ir senus ar sudužusius termometrus. Deja termometrų vaistinės nepriima, o šiuos reikia atiduoti pavojingų atliekų tvarkytojams.

Statistika rodo, kad Lietuvoje vaistų kasmet įsigyjama vis daugiau. Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos prie LR Aplinkos ministerijos duomenimis, 2013 m. Lietuvoje buvo parduota beveik 74, 44 mln. vaistinių preparatų pakuočių. Tai – beveik 2 milijonais pakuočių daugiau nei 2012 m. Didesnė dalis – 60 procentų 2013 m. parduoto pakuočių kiekio – buvo receptinių preparatų pakuotės. Daugiausia iš visų vaistinių preparatų pagal bendrinį pavadinimą pernai buvo suvartota acetilsalicilo rūgšties, populiariai vadinamos aspirinu.

Vaistas-nuodas

Specialistai įspėja, kad išmetant vaistus į konteinerį, yra daroma neatitaisoma žala gamtai ir patiems žmonėms. Šalyje jau būta atvejų, kai atsainiai išmestus vaistus aptikę vaikai pabandydavo jų paragauti ir apsinuodydavo organizmą. Tačiau taip pat nereikia pamiršti, kad vaistuose apstu cheminių medžiagų, kurios tirpsta ir gali patekti į aplinką, užteršti dirvožemį ir gruntinį vandenį.