Sekmadienį popiet Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos pasieniečiai patikrino vienas paskui kitą iš Baltarusijos į Lietuvą įvažiavusius krovininius automobilius „Volvo“ bei „Scania“ su puspriekabėmis.

Abi mašinos buvo paženklintos baltarusiškais valstybiniais registracijos numeriais, o jas vairavę 30 ir 45 metų Baltarusijos piliečiai turėjo tvarkingus asmens dokumentus.

Tiek vienai, tiek kitai transporto priemonei važiuojant pro Medininkų punkte sumontuotą stacionarią jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įrangą, vadinamuosius radiacijos vartus, suveikė signalas, įspėjantis apie normą viršijantį radiacijos foną.

Nustatyta, kad abiejuose krovininiuose automobiliuose gabentas medienos pjuvenų briketų krovinys skleidžia 0,30 mikrosiverto (μSv), arba 30 mikrorentgenų (μR), per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

Kontrolės metu VSAT pareigūnai identifikavo ir spinduliuotės šaltinį. Tai – Cezis 137, kuris pagal ilgalaikiškumą yra laikomas vienu pavojingiausių izotopų aplinkoje.

Apie įvykį pasieniečiai pranešė Radiacinės saugos centro specialistams. Netrukus gauta informacija, jog abi šios transporto priemonės negali vykti per valstybės sieną, tad užsieniečių vairuoti vilkikai su puspriekabėmis apsisuko ir grįžo į Baltarusiją.

Šiemet pasieniečiai iš viso užfiksavo 219 atvejų, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė padidintą radioaktyvią spinduliuotę. Dažniausiai tokie kroviniai būna arba trąšos arba statybinės medžiagos (ugniai atsparios plytos ar skiedinys, keraminės plytelės, keraminiai unitazai ir kt.).

Žmonės dažniausiai padidintą jonizuojančiąją spinduliuotę skleidžia tuomet, kai jiems gydymo ar diagnostikos tikslais prieš tai medicinos įstaigose būna atliktos procedūros taikant jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinius. Tokie keliautojai turi pateikti medicinos įstaigų pažymas apie jiems taikytas tokias priemones.

Ar sieną kertantys asmenys bei gabenami kroviniai neviršija leistinų normų, VSAT pareigūnai tikrina Lietuvos pasienio kontrolės punktuose sumontuota stacionaria matavimo įranga. Tai vadinamieji radiacijos vartai, pro kuriuos pravažiuoja visos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai.

Šaltinis
www.GRYNAS.lt