Pranešime teigiama, kad Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamentas liepos 17 dieną bendruoju pagalbos telefonu gavo pranešimą, kad ruože tarp Antanavo HE ir Pilviškių HE masiškai gaišta žuvys.

Nuvykus į vietą ir įsitikinus, kad pranešimas tikras, nedelsiant buvo pradėta ieškoti taršos šaltinio, iškviesti Marijampolės RAAD VAKS specialistai, kurie vandens mėginius paėmė ne tiktai Šešupės upėje, bet ir iš nuotekų išleistuvų, esančių tarp Pilviškių miestelio ir Antanavo kaimo. Mėginiai buvo imami visą savaitgalį ir pirmadienį.

Atliktų Šešupės ties Antanavo gyvenviete Kazlų Rūdos savivaldybėje vandens tyrimų preliminarūs rezultatai parodė, kad kelių elementų koncentracijos upės vandenyje viršytos dešimtis kartų.

Vadovaujantis Marijampolės RAAD Valstybinės analitinės kontrolės skyriaus atliktų vandens mėginių tyrimų Šešupės upėje ir galimuose teršimo taškuose preliminariais rezultatais, fosforo koncentracija siekė 0,21–2,96 mg/l. Didžiausia leistina šio elemento koncentracija paviršinio vandens telkinyje 0,10 mg/l.

Gerokai viršyta ir leistina amonio azoto koncentracija (0,5 mg/l). Skirtingose upės vietose ji siekė nuo 0,04 mg/l iki 7,3 mg/l. Anijoninių paviršiaus aktyvių medžiagų kiekis Šešupės vandenyje svyravo nuo 0,03 mg/l iki 83,76 mg/l. Paviršiniame vandenyje šių medžiagų neturėtų būti. Būtent šios medžiagos galėjo sukelti upės vandens putojimą.

Marijampolės rajono apylinkės prokuratūroje įvyko prokuratūros, policijos ir aplinkos apsaugos pareigūnų pasitarimas, kurio metu priimtas sprendimas dėl šio įvykio pradėti ikiteisminį tyrimą.

Suskaičiavus kritusią žuvį preliminariai nustatyta, jog padaryta 91 251,12 Eur žala.

Kol bus nustatyta kokiomis cheminėmis medžiagomis buvo užteršta Šešupės upė ir ar tai kelia pavojų žmonių sveikatai, gyventojams aplinkosaugininkai nerekomenduoja šiame ruože maudytis, girdyti gyvulius naudoti vandenį laistymui.

GRYNAS.lt kalbinti vietos gyventojai piktinosi, kad pastaruoju metu aplinkosaugininkai tikrina jų šulinius, bandydami išsiaiškinti, ar ne iš jų į upę pateko tarša. Tačiau, kaip sakė patys žmonės, jie nuo pat pradžių įtarė, kad dėl visko kalta viena netoliese esanti skalbimo priemones gaminanti įmonė.

Vietiniai žmonės sako, kad gyventojai čia niekuo dėti, nes jei jie ir būtų upę užteršę, ji nebūtų taip suputojusi - čia būta didžiulio kiekio teršalų. O pati įmonė neigia užteršusi upę.