Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija liepos 8 dieną apie 12 val. iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pirmojo policijos komisariato gavo pranešimą, kad policijos pareigūnai, vykdydami reidą Vilniaus mieste, Kalvarijų turgavietėje, sulaikė Švenčionių rajono gyventoją A. J., kuris neteisėtai prekiavo virtais vėžiais.

Aplinkosaugininkai, patikrinę minėtą pilietį, jo krepšiuose surado 82 vienetus plačiažnyplių vėžių. Pažeidėjas aiškino, kad šiuos vėžius sugavo samteliu Žeimenos upėje, Pabradėje, prie savo namų. Vėžius gaudė norėdamas juos parduoti.

Plačiažnyplius vėžius iki liepos 15 d. yra draudžiama gaudyti, todėl pažeidėjui gresia administracinė bauda nuo 115 iki 289 eurų. Taip pat jam teks atlyginti aplinkai padarytą žalą - daugiau kaip 2400 eurų. Tokia didelė suma susidaro, nes vėžiai buvo sugauti Žeimenos ichtiologiniame draustinyje, kur žala skaičiuojama tris kartus didesniu įkainiu.

Tos pačios dienos vakare, apie 21 val., Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo dar vieną pranešimą, kad Trakų rajone, Asono ežere, ruošiamasi „žvejoti“ tinklais. Aplinkosaugininkams nuvykus prie minėto ežero pas pilietį A. G. buvo rastas statomasis tinklas. Pažeidėjas nespėjo „užmerkti“ tinklo į ežerą, tačiau jam surašytas ATP protokolas už nemėgėjiškos žūklės įrankio laikymą ir jam gresia bauda nuo 144 iki 289 bei šio įrankio konfiskavimas.