Ryte Lizdeikos gatvėje reidą pradėję pareigūnai stabdė atsitiktinai pasirinktus automobilius ir specialiu prietaisu matavo, ar iš duslintuvo į aplinką nepatenka daugiau teršalų nei leidžiama.

Visi patikrintų vairuotojų automobiliai buvo tvarkingi, tačiau atsirado ir tokių, kurių transporto priemonės vos įtilpo į normos ribas.

Vienas vairuotojas apskritai nepanoro leisti pareigūnams patikrinti savo automobilio. Po ilgų diskusijų bei telefoninių pokalbių su advokatais vis dėl to vilnietis leido aplinkosaugininkams patikrinti jo automobilį. Paaiškėjo, kad baimintis jam tikrai nebuvo dėl ko. Sklindanti tarša buvo labai maža.

Pareigūnams aprašius paspausti akceleratoriaus pedalą, iš daugumos automobilių pasipildavo juodi dūmai, tačiau išmetamųjų dalelių viršutinės ribos jie ir neviršijo.

Pagal ATPK bauda už išmetamųjų normų viršijimą yra nuo 28 iki 57 eurų.

Reide dalyvavęs Vilniaus miesto agentūros vyr. specialistas Andrius Masiokas GRYNAS.lt teigė, kad tokiu būdu siekiama patikrinti, kaip vairuotojai laikosi nustatytų reikalavimų, kurie turi didžiulę įtaką oro kokybei.

„Šia akcija siekiame, kad aplinkos tarša neviršytų nustatytų normatyvų. Benzininiams automobiliams taikomos vienos normos, dyzeliniams kitos. Benzininiuose automobiliuose tikrinami vandenilio ir anglies monoksido kiekiai. O dyzelių motorų tikrinamas dūmingumas, kietosios dalelės“, - aiškino A. Masiokas.

Specialistas pasakojo, kad tokie reidai jau senokai nevyko: „Dabar ši akcija atgyja ir, manau, kasmet bus vykdoma po keletą reidų. Vis dėlto pažeidėjų nėra daug, nes automobiliai atitinka europinius standartus, taip pat jie yra tikrinami atliekant techninę apžiūrą. Bet pasitaiko pavienių atvejų, kai automobilis yra senas ir išmetamos dujos neįsitenka į ribines vertes.“

Pasak aplinkosaugininko, kad galėtume daryti išvadas apie visos Lietuvos automobilių ūkį, reikėtų ir kitų Lietuvos regionų statistikos. Tačiau sostinėje pagal šios dienos patikrinimą, galima sakyti, kad situacija yra gera. Nepaisant to, vairuotojai turėtų reguliariai tikrinti savo automobilius.

„Atliekant techninę apžiūrą automobiliai yra patikrinami, tačiau po techninės apžiūros esant variklio ar išmetimo sistemos remontui rekomenduotina būtų profilaktiškai pasitikrinti sistemą“, - teigė A. Masiokas.