Pusės minimalios baudos netaikys

Raseinių rajono agentūros vyriausiasis specialistas Vytautas Januška GRYNAS.lt teigė, kad inspektoriai atliko patikrinimą ir patikrinimo akte konstatavo, kad mokyklos teritorijoje iš viso iki kelmų nupjauta 11 liepų ir šermukšnių, dar 3 kaštonai nugenėti tokiu būdu, kad pažeistos jų gyvybinės funkcijos. Taigi sunaikinta 14 medžių.

„Jau paskaičiavome žalą gamtai, bet pretenzijos gimnazijai dar nepateikėme. Žala siekia 2943 eurus. Pagal administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 78 str. 1 dalį atsakingam asmeniui, kuris rūpinosi ir vykdė kirtimo darbus – t. y. ūkvedžiui – už tai, kad be savivaldybės leidimo nupjovė medžius numatoma bauda nuo 86 iki 289 eurų. Pusė minimalios baudos šiuo atveju nebus taikoma, kadangi yra padaryta žala aplinkai“, - sakė V. Januška.

Jo teigimu, tikėtina, kad nutarimas dėl tikslaus baudos dydžio bus priimtas penktadienį.

„Tikėtina, kad bauda bus minimali – 86 eurai, nes jie (gimnazija – red. past.) anksčiau nebuvo bausti, patys padėjo išaiškinti (pažeidimą – red. past.), dėl jo gailisi ir kaltę pripažino. ATPK numato, kada galima taikyti mažesnę baudą“, - aiškino pareigūnas.
Ūkvedžiui – už tai, kad be savivaldybės leidimo nupjovė medžius numatoma bauda nuo 86 iki 289 eurų. Pusė minimalios baudos šiuo atveju nebus taikoma, kadangi yra padaryta žala aplinkai.
V. Januška

Pretenzija gimnazijai dėl žalos aplinkai atlyginimo turėtų būti pareikšta per artimiausias kelias savaites. Gimnazijos atsakingas asmuo baudą privalės susimokėti per 40 dienų, o žalą aplinkai atlyginti per 30 dienų. Jeigu žala per šį laiką nesumokama, aplinkosaugininkai turi teisę bylą perduoti teismui ir jau teismo keliu išsiieškoti šią sumą. Tiesa, pati gimnazija taip pat turi teisę aplinkosaugininkų sprendimą užginčyti ir dėl nuobaudos panaikinimo bylinėtis teisme.

Laukia įrodymų, kad kelmai nešvieži

Aplinkosaugininko teigimu, gimnazijos atstovai teigė, kad dalis medžių kelmų kieme nupjauti nešviežiai, o tik patrumpinti, tačiau inspektoriai patikrinimo metu inventorizavo visus medžius, kurie kirsti ar genėti. Norėdamai įrodyti, kad medžių kelmai mokyklos kieme yra likę iš seniau, mokyklos atstovai turėtų pateikti tai patvirtinančių įrodymų.

„Laukiame, galbūt jie pateiks įrodymų, kad tie kelmai seni. Galbūt yra likę archyvuose nuotraukų, kur yra anksčiau fotografuota ta teritorija, juk mokykloje vyksta įvairūs renginiai, kurių metų fotografuojama. Galbūt bus nuotraukų, kur matysis kelmai. Kol kas tokių duomenų nėra. Vizualiai matome nupjautus kelmus ir pagal tą faktą jų suskaičiuota 14“, - GRYNAS.lt sakė Raseinių rajono agentūros vyr. specialistas.

Anot specialisto, tikėtina, kad gimnazija iškirto medžius per nesusipratimą – kol vieni atstovai derino leidimų gavimą, kiti jų nesulaukę medžius nupjovė. „Galbūt darbininkai, neišklausę iki galo vadovų, ėmė ir nukirto. Galbūt įvyko nesusipratimas“, - spėliojo pareigūnas. Vis dėlto įstatymas yra įstatymas ir už jo nepaisymą gresia atsakomybė.
Iš viso iki kelmų nupjauta 11 liepų ir šermukšnių, dar 3 kaštonai nugenėti tokiu būdu, kad pažeistos jų gyvybinės funkcijos. Taigi sunaikinta 14 medžių.
V. Januška

Prezidento Jono Žemaičio gimnazijos direktorius Linas Dargevičius su GRYNAS.lt žurnalistais bendrauti šiuo klausimu atsisakė. Jis teigė, kad gimnazija informacijos apie paskirtas baudas negavo, todėl neturi ką komentuoti. Vis dėlto su gimnazijai išsiųstu patikrinimo aktu jis teigė nesutinkantis, tačiau atsisakė paaiškinti, kodėl.

GRYNAS.lt primena, kad žurnalistams nuvykus į Raseinius, Prezidento Jono Žemaičio gimnazijos kieme užfiksuota daugybė ką tik nupjautų ir apgenėtomis šakomis medžių. Padarytos nuotraukos buvo nusiųstos ir gimnazijos atstovams. Direktorius tuo metu aiškino, kad padarytos nuotraukos neatspindi tikrojo vaizdo, o prašymas dėl medžių genėjimo buvo pateiktas seniūnui, bet dėl darbuotojų užimtumo užtruko leidimo gavimas. O mokyklos darbuotojai į tai neatsižvelgė ir medžius nupjovė savavališkai.

Raseinių rajono meras: tokių atvejų netoleruosime

Raseinių rajono savivaldybės meras Algirdas Gricius GRYNAS.lt teigė, kad šis atvejis savivaldybei žinomas, tačiau nesinori, nežinant visų aplinkybių, daryti skubotų išvadų.

„Atsakingai išsiaiškinsime visas aplinkybes, kodėl visa tai įvyko ir po to tikrai priimsime rimtus sprendimus. Tikrai netoleruosime, kad savivaldybės įstaigos ar jų vadovai leistų sau taip elgtis“, – situaciją komentavo A. Gricius.

Jis teigė apie baudų dydžius informacijos dar negavęs, tačiau rytoj ryte vyks pasitarimas, kurio metu, tikėtina, bus apsvarstytas ir šitas klausimas.

„Priiimsime sprendimus, kad tai nebūtų pavyzdys jaunajai kartai. Tai yra ugdymo įstaiga ir man tikrai labai gaila, kad įvyko toks atvejis mūsų rajone ir mūsų mieste. Puoselėjam gamtą ir ją saugome, o išeina atvirkštis procesas – ar nesusikalbėjimas ar kažkas kito. Norėsiu visą šitą situaciją išsiaiškinti iki galo“, – žadėjo meras.