Vilniaus miesto agentūra kartu su aplinkos viceministru Algirdu Genevičium bei Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcija surengė reidą, kurio metu patikrino, kaip dviejuose dideliuose objektuose Vilniuje rūšiuojamos statybinės atliekos. Pagal galiojančią tvarką jos turi būti išrūšiuotos ir laikomos atskirai.

Pirmasis patikrintas objektas - statybų aikštelė netoli „Ikea“ parduotuvės. Galima sakyti, kad tai – pavyzdinės statybos. Visos atliekos rūšiuojamos atskirai ir viską apžiūrėję aplinkosaugininkai pastabų statybininkams neturėjo.

Antras patikrintas objektas buvo Antakalnio mikrorajone. Nors statybos didelės, situacija yra prastesnė, mat yra 50 rangovų ir kiekvienas iš jų pats atsakingas už savo atliekų rūšiavimą ir išvežimą.

„Šiame objekte situacija yra blogesnė ir jis jau buvo baustas anksčiau. Baudėme keturis rangovus, buvo pateikti privalomieji nurodymai, dabar situacija keičiasi į geresnę pusę, tačiau ji dar ne tokia, kokios norėčiau aš, kaip inspektorius“, - sakė Vilniaus RAAD Vilniaus miesto agentūros vyriausiasis specialistas Jonas Bacevičius.

Mažosiose statybose problemų daugiau

Aplinkos viceministras A. Genevičius po reido su GRYNAS.lt dalinosi savo įspūdžiais. Anot jo, situacija Lietuvoje gerėja, tačiau daugiau problemų yra su mažomis statybomis.

„Kur yra didžiausi objektai, ten yra daugiausiai atliekų. Šiandien aplankėme nemažus objektus, norėjosi pasižiūrėti, kaip jie tvarkosi. Lietuvos mastu statybininkų požiūris keičiasi, kiekvienas turime suprasti, kad sveikas gyvenimas priklauso nuo sveikos ir gražios aplinkos. Duodami interviu užsienio spaudai politikai dažnai giriasi mūsų miškais, bet kartais nenorėčiau nuvežti užsieniečio į mišką, kur įvažiavus pasimato statybinės atliekos“, - sakė A. Genevičius.
Aplinkosaugininkų reidas statybvietėse

Anot jo, antrasis reide aplankytas objektas yra labiau probleminis: „Labai sudėtinga situacija - nepavydžiu vystytojui, jam sunku suvaldyti 50 rangovų, o dar yra begalė subrangovų. Tačiau didieji objektai turi išmokyti mažesnius. Pirmojo aplankyto objekto statybininkai sakė, kad dabar jiems patiems rūšiuoti atliekas yra pigiau nei ieškotis tarpininkų. Mažesni lai neįsižeidžia, jų tikslas žūtbūt išlikti statybinėje rinkoje yra sudėtingas, kartais jie bando taupyti atliekų rūšiavimo sąskaita.“

Viceministro nuomone ir mažojoje statybvietėje turi būti statybų vadovas, kuris turi prisiimti atsakomybę: „Kai yra statybų vadovas, atsiranda ir atsakomybė už statybines atliekas. Mano iniciatyva buvo siūlyta, kad mažoji statyba galėtų vykdyti ne ūkio būdu, bet tik per įmonę, tačiau buvau iš karto nugesintas, nes sakė, kad bandome atimti iš mažųjų verslininkų duoną. Jiems yra sunkiau finansiškai ir individualioje statyboje poros žmonių brigadėlė dažniausiai daro kažką ne taip.“

Nepaliks ramybėje ir globos tėviška ranka

Paklaustas, ar skiriasi užsienio kapitalo įmonių ir lietuvių požiūris, viceministras teigė, kad skirtumas jaučiasi.

„Kai ateina užsienio kapitalo įmonė, ji naudojasi mūsų paslaugomis ir suformuoja kolektyvą iš lietuvaičių. Dažnai užsienio kapitalo įmonės duoda nurodymus, bet jų vykdymas būna problematiškas. Žinoma, kartais yra labai griežtos tvarkos. Teko lankytis valstybinės elektrinės objekte Elektrėnuose, jis buvo valdomas ispanų įmonės. Ten žmogus netekdavo teisės įeiti į statybvietę, jeigu teritorijoje numetė cigaretę. Yra ir kitur tokių reikalavimų, kalbant ir apie alkoholio vartojimą, jeigu žmogus ne visai blaivus, jis kenkia visiems ir dažniausiai svaido visas atliekas“, - sakė A. Genevičius.

Anot politiko, norima išgirsti ir statybininkų nuomonę: „Norim sužinoti, ar jiems yra labai sunku rūšiuoti atliekas, ar mes kažką blogo jų atžvilgiu padarėme. Manau, kad jie tvarkosi gerai. Taip pat tikrinsime ir mažąsias statybas Noriu pasakyti ir mažam statybininkui, kad nepaliksime jų ramybėje ir globosime tėviška ranka.“

A. Genevčiaus teigimu, už neteisingą statybinių atliekų tvarkymą yra skiriamos ne tik baudos, bet ir skaičiuojama žala aplinkai, todėl bauda išauga į didžiules sumas: kalba eina apie tūkstančius eurų.