Visai neseniai pareigūnams nuo pietų iki vėlyvo vakaro teko budėti prie pastatytų palaidinių Aknystėlio ežere (Utenos r.). Tik jau temstant prie ežero atvažiavo automobilis, o iš jo išlipęs pilietis skubiu žingsniu pasuko link paliktų neteisėtos žvejybos įrankių. Užfiksavę pažeidimą vaizdo įrašu, aplinkosaugininkai pažeidėją sulaikė.

Nustatyta, kad tai Leliūnų miestelio (Utenos r.) gyventojas E. G. Nors lydekų jis ir nesugavo, bet administracinės nuobaudos neišvengs ir bus konfiskuoti pažeidimo padarymo įrankiai ir priemonės.

Kitą dieną pareigūnų ekipažas reido metu dirbo Molėtų rajone. Apie 14 valandą pareigūnams įtarimą sukėlė pėdsakai ant Stirnių ežero. Jais pasekę aplinkosaugininkai rado keletą pastatytų palaidinių. Dar paėję aptiko dar kelias.
Aplinkosaugininkų sulaikytas brakonierius

1,5 km atstumu buvo rasti 22 įrankiai su masalui naudojamomis gyvomis žuvelėmis – 15 palaidynių ir 7 skrituliai. Prasidėjo šių įrankių savininko paieška. Iš pradžių nendryne buvo rastas butelis su masalui skirtomis gyvomis žuvelėmis. Už keliasdešimt metrų nendryne gulėjo ir žvejo dėžutė, grąžtas. Po kelių minučių saloje pareigūnai aptiko ir šių įrankių savininką – Molėtų rajono Čiulėnų seniūnijos gyventoją N. B. Kadangi įrankius šis pilietis buvo ką tik pastatęs, lydekų sugauti nespėjo. Jam gresia ne tik administracinė bauda, bet ir pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas.

Tą pačią dieną apie 16 valandą Jaurio ežere 7 palaidynėmis žvejojęs uteniškis R. B. buvo sugavęs 3 lydekas, kurias nešė ir slėpė pakrantėje. Pro pareigūnų akis toks šio piliečio gudravimas nepraslydo. Jam surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, bus skirta bauda nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Už neteisėtai sugautas lydekas teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri yra 475, 46 Eur.

Dūrių ežere su 8 palaidynėmis žvejojo pilietis R. J. iš Bajorų kaimo (Molėtų r.). Lydekų sugavęs nebuvo, tad jo laukia tik LR ATPK 87 str. 3 dalyje numatytos sankcijos.
Aplinkosaugininkai konfiskavo nelegalius žvejybos įrankius

Šių reidų metu nustatyti ir du be leidimų mėgėjų žvejybai žvejoję piliečiai – vilnietis R. S. ir R. P. iš Kauno. Jiems bus skirtos nuobaudos, numatytos LR ATPK 87 str. 1 dalyje.

„Daugumai žvejų naujiena, kad lydekų gaudymas neršto metu nuo šiol yra šiurkštus pažeidimas ir už tokią veiką dabar yra skiriama didesnė administracinė bauda. Negalima gaudyti lydekų masalui naudojant gyvą žuvelę ir mėgėjų žvejybos įrankius – skritulius, palaidines, šakotines, taip pat griežtai draudžiama žvejyba tinkliniais įrankiais“, – primena Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Almantas Vaičiūnas.

Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Lauris Martišius savo ruožtu pastebi, kad šiurkščių pažeidimų mažėja.

„Iš viso 2015 metais Utenos regione nustatyta per 150 pažeidimų. Tačiau mažėja šiurkščių nusižengimų, kadangi yra taikomos visos galimos inspekcinės priemonės, naudojami žmogiškieji ištekliai, inovatyvios techninės priemonės. Dažniausiai žvejybos pažeidimai vykdomi atokesniuose vandens telkiniuose, kur lankosi mažiau žvejų“, – GRYNAS.lt teigė Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius.

Anot A. Vaičiūno, nešiurkščiais pažeidimais laikomi leidimo arba smaigų (žvejojant ant ledo) neturėjimas: „Tačiau žvejai tampa vis gudresni, anksčiau demonstratyviai statydavo skritulius, o dabar išgręžtą ledą sulygina, kad nebūtų gauburėlių. Dėl to labai sudėtinga juos pastebėti. Daugiausia pažeidimų padaroma Molėtuose, Ignalinoje ir Zarasuose“, – komentavo Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas