Įžūlūs ir dar įžūlesni pažeidimai

Zarasų rajone, Antazavės seniūnijoje, Rokėnų kaime, šalia Zalvio ežero esanti sodyba nustebino net visko mačiusius pareigūnus - sodyboje aptiktas įspūdingas kiekis tinklų. Iš viso suskaičiuoti
5 statomi tinklai, 2 tinklinės medžiagos gaudyklės ir metalinis žeberklo antgalis.

Sodybą prižiūrintis A. N. net nemėgino slėpti draudžiamų žvejybos įrankių, kurių keletas kabėjo akivaizdžiai matomoje vietoje, ant sodybos ūkinio pastato sienos, kiti buvo sudėti ūkiniame pastate. Pažeidimo tyrimas perduotas Utenos regiono aplinkos apsaugos departamentui. Pažeidėjui gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 144 iki 289 eurų su įrankių konfiskavimu.

Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos darbuotojams apsilankius Rokiškio rajone ir patikrinus Trumponių ežero atkarpą ties Trumponių kaimu stebino žvejų įžūlumas. Panevėžyje gyvenantis A. P. minėtame ežere neteisėtai žvejojo turėdamas 19 žvejybos įrankių, masalui naudodamas žuveles. Dar 11 tokių įrankių žvejys nespėjo panaudoti, juos nešėsi dėžėje. Pažeidėjui gresia administracinė atsakomybė – bauda nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.
Ekipažas, atvažiavęs iš Vilniaus, nedisponuodamas informacija, nežinodamas kitų dalykų apie galimus aplinkosauginius nusižengimus tuose regionuose, nugeba nustatyti tokius šiurkščius pažeidimus. Tai reiškia, kad kažkas su gyvosios gamtos inspektavimu šituose regionuose yra negerai.
L. Jonauskas

Patikrinimo metu fiksuoti ne tik gyvūnijos apsaugos reikalavimų, tačiau ir kiti aplinkosauginiai pažeidimai. Pilietis L. S. jam priklausančioje raguočių fermoje, esančioje Rokiškio rajone, Krapiškio kaime, išsiurbė apie 1 toną srutų ir jas išpylė į šalia fermos esančią duobę. Tolimesnį pažeidimo tyrimą atliks Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentas.

Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas, pats dalyvavęs šiuose reiduose, teigė, kad fermoje, kurioje užfiksuotos nelegaliai aplinkoje paskleistos srutos, rasti ir 3 kailiniai žvėreliai.

„Dėmesį patraukė prie fermos ant vamzdžio gulintys trys gyvūnai. Pareigūnai sustojo, pradėjo aiškintis ir ten buvo dvi spąstais sugautos kiaunės ir vienas šeškas. Netrukus atsirado ir žmogus, kuris tuos gyvūnus sugavo ir pasirodė, kad jis juos sugavo prieš mėnesį, bet niekaip nesugebėjo jų užrašyti į medžioklės lapą. Jam surašytas protokolas ir Panevėžio gyvosios gamtos inspekcija atliks tyrimą, priims nutarimą. Jam gresia iki 200 litų bauda (apie 58 eurų)”, - situaciją komentavo L. Jonauskas.

Tirs inspektorių darbą

Ekipažo iš Vilniaus nustatyti pažeidimai tiek Zarasų, tiek ir Rokiškio rajonuose, anot L. Jonausko, signalizuoja vieną negerą dalyką, kurį reikia keisti.

„Ekipažas, atvažiavęs iš Vilniaus, nedisponuodamas informacija, nežinodamas kitų dalykų apie galimus aplinkosauginius nusižengimus tuose regionuose, sugeba nustatyti tokius šiurkščius pažeidimus. Tai reiškia, kad kažkas su gyvosios gamtos inspektavimu šituose regionuose yra negerai. Kovo pradžioje tikrai bus kviečiami šitų regionų gyvosios gamtos inspekcijų vadai, kalbėsimės. Tokia informacija inspekcijai turėtų būti žinoma, o kai ji yra žinoma, ji turi būti greitai išaiškinta“, - teigė viceministras.
Linas Jonauskas

Jo teigimu, užfiksuotas pažeidimas Rokiškio rajone, kai rasta net 30 draudžiamų žūklės įrankių, buvo itin įžūlus tuo, kad kone pusė ežero buvo nuklota šiais įrankiais, todėl jų nepastebėti tiesiog buvo neįmanoma.

„Jie matomi plika akimi. Todėl pirma, kalbėsime su gyvosios gamtos inspekcija, kur kyla problemos dėl inspektavimo. Kitas dalykas, apeliavimas į žmones. Tie, kurie mato tokius akivaizdžius pažeidimus, turėtų nedelsiant skambinti ir pranešti telefonu 112. Tik visuotinis aplinkosauginių pažeidimų netoleravimas gali juos sumažinti ir visai išnaikinti“, - tikino L. Jonauskas.