Varėnos rajono aplinkosaugininkai, padedant Varėnos policijos komisariato pareigūnams, piliečio S.Š. namuose, Bieniūnų kaime, Varėnos seniūnijoje, aptiko 37 kilpas, pagamintas iš metalinio lyno ir skirtas žvėrims gaudyti.

GRYNAS.lt pareigūnai informavo, kad pažeidėjo namuose taip pat rasti ir du barsukų kailiai.

Šį „medžiotoją“ aplinkosaugininkai pripažino  stebėję ir juo domėjęsi jau senokai, bet jis buvo labai atsargus. Patikrinti jį nuspręsta, kuomet kilpos „grįžo“ į namus.

„Medžioklės taisyklės draudžia laikyti, gaminti, pirkti, parduoti kilpas, skirtas medžiojamiesiems gyvūnams gaudyti. Taisyklės taip pat draudžia medžioti draudžiamais įrankiais, priemonėmis, draudžiamais medžioklės būdais. Medžiojimas kilpomis - vienas bjauriausių brakonieriavimo būdų", - teigė aplinkosaugininkai.

Piliečiui S.Š. surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pažeidus AKPK 85 straipsnio 3 ir 7 dalis. Byla bus perduota teismui, bauda gali siekti nuo 1448 iki 2896 eurų. Bus pareikštas ieškinys žalai atlyginti, kuri siekia 1737 eurus.

Varėnos rajone toks radinys - išskirtinis atvejis. Aplinkosaugininkai aiškino, kad tiek daug kilpų vienoje vietoje jie jau seniai nematė. Daug patirties turintys pareigūnai sako, kad kilpų naudojimas pastebimai mažėja. Tačiau tokių atvejų vis dar pasitaiko. Bet dažniausiai iš brakonierių konfiskuojamos vos kelios kilpos. Tokio neteisėto fabrikėlio pareigūnai dar nėra užtikę.

Pareigūnai teigė, kad užkertant kelią tokiems pažeidimams labai svarbi visuomenės pagalba. Aplinkosaugininkai kviečia gyventojus, pastebėjusius pažeidimus, apie juos nedelsiant pranešti to regiono, kuriame pastebėtas pažeidimas, Aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijai ar rajono agentūrai. Inspektoriai džiaugiasi, kad yra sąmoningų žmonių, netoleruojančių tokio elgesio ir pranešančių jiems.

Tuomet pažeidėjai sulaukia ne tik finansinių sankcijų – medžiotojams taip pat būna atimama teisė medžioti vienerius metus ir konfiskuojamas ginklas.

Be to, aplinkosaugininkai pastebėjo įdomią tendenciją, kad surinkus ir užfiksavus įkalčius, brakonieriai bando išsisukinėti keisčiausiais būdais – pradedant tokiais pasakymais, kad „aš nieko nedariau", baigiant „radau". Aplinkosaugininkai teigė, kad dažnai brakonieriai savo veiklą vykdo sistemiškai, kenksminga gamtai veikla yra tapusi jų gyvenimo būdu, todėl būtina ją stabdyti bendromis visuomenės ir pareigūnų pastangomis.

GRYNAS.lt primena, kad apie pastebėtą pažeidimą visuomet galima pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Brakonieirius gamino kilpas