Pirmadienį (vasario 9d.) Švenčionių rajono agentūra gavo telefoninį pranešimą apie kilpoje surastą stirną. Vėliau išaiškintas ir pažeidėjas, kuriam baudas susimokėti teks gerokai pakrapšyti piniginę.

Vilniaus RAAD praneša, kad Švenčionių rajono agentūra gavo telefoninį pranešimą iš Valstybinės sienos apsaugos tarnybos Švenčionių užkardos budėtojo, kad Strūnaičio medžiotojų būrelio medžioklės plotuose, miškelyje prie Ziboliškės k., Švenčionių r. kilpoje pastebėjo įkliuvusią stirną.

Švenčionių rajono agentūros pareigūnai operatyviai nuvyko į įvykio vietą, kur laukė pasieniečių ekipažas ir ką tik atvykę medžiotojų būrelio atstovai. Nustatyta, kad į kilpą užpakaline koja įkliuvęs antrametis stirnos patinas. Žvėris buvo stipriai susižalojęs užpakalinę koją, smarkiai tekėjo kraujas. Išlaisvinus iš kilpos stirninas pabėgėjo apie 10 m ir nukrito. Akivaizdžiai matant, kad žvėris neišgyvens, nutraukiant jo kančias, buvo nušautas.

Pagal pėdsakus miškelyje rasti spąstai. Toliau pėdsakai sniege nuvedė prie Ziboliškės k. gyventojo B.B. namo. Pilietis prisipažino, kad spąstus pastatė jis. Patikrinus sandėliuką, rasta dar dvi analogiškos medžiagos ir gamybos kilpos bei trys metaliniai spąstai. Šalia sandėliuko mėtėsi usūrinio šuns (manguto) liekanos. Pilietis B.B. prisipažino, kad su kilpa usūrinį šunį sugavo 2014 m. lapkričio, gruodžio mėn.

Už neteisėtai pastatytas kilpas, sužalotą stirniną bei sugautą usūrinį šunį piliečiui B.B. surašytas pažeidimo protokolas. Visa tyrimo medžiaga perduota Švenčionių rajono apylinkės teismui nutarimui priimti. Už šiuos neteisėtus veiksmus piliečiui B.B. gresia administracinė bauda nuo 868 iki 1737 eurų bei žala gamtai, kuri už stirnos jauniklį sudaro 956,13 euro ir usūrinį šunį 159,36 euro.

Aplinkosaugininkų teigimu, toks brakonieriavimo būdas yra gana retas. Pasiturintys brakonieriai dažniausiai į mišką susiruošia su medžiokliniais šautuvais, o visi kiti stengiasi pritaikyti dar sovietmečiu įgytas žinias gaminant kilpas. Pasigaminti spąstus yra dar sunkiau. Tai reiškia, kad šis brakonierius turi nemažai patirties.

Stirnos – plačiai Lietuvoje paplitęs gyvūnas, gyvenantis miškuose bei laukuose. Jos minta augaliniu maistu, įvairiomis miško ir lauko žolėmis, lapuočių medžių ir krūmų šakelėmis, žieve (išskyrus alksnio). Taip pat grybais. Žiemą iš po sniego išsikasa uogienojų, viržių, samanų, kerpių. Yra žmonių pastebimas ir mėgstamas gyvūnas. Stirnų priešai gamtoje yra vilkai, lūšys, lapės, valkataujantys šunys bei jos dažnai tampa brakonierių taikiniu.