Baigėsi Valstybinės miškų tarnybos ir miškų urėdijų pareigūnų vykdyta akcija „Miškas 2015“. Kaip GRYNAS.lt informavo akcijos organizatoriai, jos metu surengta per 400 reidų ir nustatyta daugiau kaip 100 pažeidimų.

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas teigė, kad akcija yra labai reikalinga ir kaip prevencinė pažeidėjų atgrasymo priemonė. Jo teigimu, akcija vyksta nuo 2002 metų, o toliau vyks ir kitais metais.

„Akcijos metu pareigūnai tikrino gabenamos medienos įsigijimo dokumentus, lankėsi kertamose biržėse, konsultavo miškų savininkus. Šios akcijos tikslas - užkardyti teisės pažeidimus, susijusius su neteisėtu miško kirtimu, neteisėtai iškirstos medienos gabenimu bei norint pagerinti prevencinį darbą ir miško savininkų konsultavimą miško naudojimo, atkūrimo ir apsaugos klausimais. Akcija organizuojama jau vienuoliktą kartą, tokios prevencinės priemonės kaip akcija „Miškas“ rengiamos jau nuo 2002 metų", - kalbėjo viceministras.

Akcijos organizatoriai GRYNAS.lt informavo, kad atlikę 414 reidų ir patikrinę 508 medieną gabenusias transporto priemones, Valstybinės miškų tarnybos ir miškų urėdijų pareigūnai nustatė 103 miško kirtimo, medienos gabenimo ir kt. pažeidimus. Iš jų 28 – neteisėti miško kirtimai, kuriais iškirsta 610 kubinių metrų medienos.

Neapsieita be baudų. Jos skirtos 72 pažeidėjams. Už neteisėtus miško kirtimus dėl aplinkai padarytos žalos pareikšta ieškinių už beveik 20 tūkst. eurų.

„Ši akcija – tai pirmiausia dėmesys visų mūsų turtui – miškams. Jos metu aplinkosaugininkai ne tik tikrins medienos vežėjus, dokumentaciją, bet ir konsultuos miško savininkus miško naudojimo, atkūrimo ir apsaugos klausimais. Atlikome tikrai gerą prevencinį darbą. Taip dar kartą primename, kad akylai stebime, kas vyksta miškuose, ir esame pasiruošę reaguoti“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Jo teigimu, jau ankstesniųjų metų praktika parodė, kad suaktyvinus bendradarbiavimą su policijos ir aplinkosaugos pareigūnais ne vienoje urėdijoje pavyko užkirsti kelią organizuotiems didelės apimties neteisėtiems miško kirtimams ir medienos grobstymams.

Nors akcija „Miškas 2015“ baigėsi, Valstybinės miškų tarnybos ir miškų urėdijų pareigūnai, kaip jie patys GRYNAS.lt teigė, ir toliau kontroliuos, kaip kertama ir gabenama mediena, tvarkomos kirtavietės.

Į reidus po miškų urėdijas nuolat vyksta ir Generalinės miškų urėdijos Mobilioji miško kontrolės apsaugos grupė. Ji tikrina miško kirtavietes, sandėlius, atlieka kontrolinius medienos ir kitus patikrinimus.