Priešistorė buvo tokia: Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, išaiškinę Labakaršio ežere (Ignalinos r.) draudžiamu būdu, masalui naudojant gyvas žuveles, žvejojusį pilietį, apžiūrėjo ir vos už poros šimtų metrų esantį Prūdo ežerą.

GRYNAS.lt aplinkosaugininkai teigė, kad jiems įtarimą sukėlė keliose vietose rastos vienoje eilėje esančios senos užšalusios eketės.

Jiems kilo įtarimas, kad šioje vietoje po ledu žvejojama statomais tinklais. Todėl buvo nutarta stebėti šį ežerą. „Vasario 6 dienos pavakarę, nešinas peikena, ant ežero pasirodė pilietis. Nieko nelaukdamas ėmė kirsti eketes, atstumą tarp jų tiksliai matuodamas žingsniais. Aplinkui šį asmenį visą laiką sukiojosi ir didelis vilkšunis. Išvalęs iš ekečių ledus, šis asmuo pasuko link pakrantėje esančių namų", - pasakojo inspektorius.

Pareigūnai kantriai laukė grįžtančio piliečio su tinklu, nes abejonių, kad po ledu bus statomas tinklas, niekam nekilo. Tačiau nei pavakarę, nei vakare ant ežero niekas nepasirodė.

„Kitą rytą, apie 8 valandą, prie paruoštų ekečių iš Mikališkio kaimo atėjo du vyrai. Jie atsinešė ilgą kartį, skirtą pratiesti virvę po ledu, šiai karčiai stumti skirtas šakes ir, aišku, statomą tinklą", - aiškino pareigūnas.

Vos įpusėjus darbui, prie jų atsirado ir Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai.

Nustatyta, kad statomu tinklu neteisėtai žvejojo vietos gyventojas M. Ž. iš Mikališkio kaimo ir iš Vilniaus atvykęs piliets V. G. Šiems asmenims, pareigūnų teigimu, surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, paimti ir bus konfiskuoti neteisėtoje žvejyboje naudoti įrankiai ir priemonės bei bus skirtos baudos nuo 115 iki 289 eurų.

Anot Utenos RAAD specialisto, žvejyba tinkliniais ne mėgėjiškos žūklės įrankiais – vienas populiariausių brakonieriavimo būdų, o žvejojama visais metų laikais, tinklai statomi ir po ledu. Didžiausia žala padaroma žuvų neršto metu, kai sugaunamas gana didelis jų kiekis, be to, vandens telkiniuose paliekami tinklai užtveria žuvų migracijos kelius.

GRYNAS.lt primena, kad apie aplinkosaugos pažeidimą galima pranešti bet kuriuo paros metus bendruoju pagalbos telefonu 112. Pareigūnai sako, kad gauta informacija jiems yra didelė pagalba.

Konfiskuoti brakonierių tinklai