Daugelis ūkininkų saugo ir tausoja gamtą, tačiau atsiranda ir tokių, kurie dėl lengvabūdiškumo žaloja vandens telkinių pakrantes.

2014 m. lapkričio mėnesį buvo nustatyta, kad Vyčiaus k., Taurakiemio sen., Kauno r., ūkininkui Audriui Banioniui priklausanti galvijų banda buvo ganoma Vyčiaus upelio pakrantės apsaugos juostoje. Taupant, kad nereikėtų vežti girdymui vandens, dviejose vietose „įrengtos“ girdyklos, leidžiant galvijams įbristi į upelį.

Galvijų toks jau įprotis geriant atsikratyti nereikalingo „balasto“, todėl galima tik įsivaizduoti kokie kiekiai mėšlo nuo kone šimto mėsinių galvijų karštomis dienomis po keletą kartų ateinančių atsigerti, nuplaukė pasroviui besimaudantiems Jiesios, Nemuno upėse.

Per keliolika praėjusių metų tokio abejingumo atvejų vardan kelių sutaupytų centų rajone nepasitaikė. Galvijai nutrypė upelio šlaitą, vagą ir sunaikino žolinę augmeniją padarydami žalą aplinkai.

Už pažeidimą ūkio vedėjai V. L. skirta administracinė nuobauda, o ūkininkui pateikta pretenzija atlyginti aplinkai padarytą žalą bei duotas privalomasis nurodymas parengti sunaikinto Vyčiaus upelio šlaito ir žolinės augmenijos pakrantės apsaugos juostoje atstatymo priemonių planą, suderintą su savivaldybės Žemės ūkio skyriaus specialistais.

Už pakrančių apsaugos juostoms nustatytų ūkinės veiklos apribojimų nesilaikymą 2014 m. Kauno rajone administracinėmis baudomis nubausta 10 asmenų, 3 atvejais pateiktos pretenzijos atlyginti aplinkai padarytą žalą.

GRYNAS.lt primena, kad pakrantės apsaugos juosta – tai sudėtinė paviršinio vandens telkinio apsaugos zonos dalis, esanti arčiausiai vandens telkinio. Joje draudžiama statyti statinius, tverti tvoras, naudoti trąšas, augalų apsaugos produktus ir kitas chemines medžiagas, dirbti žemę, ardyti
velėną, ganyti gyvulius arčiau kaip 2 metrai nuo kranto ir kt.Už šių apribojimų nesilaikymą Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato nemažas baudas, teikiami ieškiniai atlyginti padarytą žalą aplinkai.