Nustatytas šiemet Kuršių mariose leidžiamų naudoti atskirai kiekvieno tipo (tinklaičiai, gaudyklės) verslinės žvejybos įrankių skaičius ir keitimo vienų įrankių kitais galimybės.

Šie apribojimai nustatyti atsižvelgiant į 2014 m. atliktų mokslinių tyrimų dėl Kuršių marių žuvų išteklių išvadas ir rekomendacijas. Tam tikrų ribojimų būtinumą patvirtino atlikti eksprerimentai, kurių metų nustatyta, kad jie yra reikalingi.

Šiemet, kaip ir pernai, dėl labai sumažėjusių perpelių išteklių, Kuršių mariose nebus vykdoma specializuota šių žuvų žvejyba 40–50 mm akių dydžio pelaginiais tinklaičiais.

Skatinant racionalią žvejybą ir užtikrinant, kad į tinklaičius nepatektų netinkamo dydžio šalutinis laimikis, 2015 m. žvejams leidžiama keisti visus turimus 40–45 mm akių dydžio tinklaičius 50 mm akių dydžio tinklaičiais. Tai galima daryti nedidinat bendro leidžiamų naudoti tinklų skaičiaus (230 vnt.).

Šio ribojimo būtinumą įrodo 2013–2014 m. atlikti eksperimentai. Jų metu vietoje 40–45 mm akių dydžio tinklaičių buvo leidžiama naudoti dalį 50 mm akių dydžio tinklaičių. Paaiškėjo, kad į 50 mm akių dydžio tinklaičius kaip šalutinis laimikis patenka 10 kartų mažiau neverslinio dydžio sterkų ir dukart mažiau neverslinio dydžio karšių. Be to, į 50 mm akių dydžio tinklaičius pakliūna daug mažiau migruojančių žiobrių.

Numatyta žvejybos įrankių keitimo vienų kitais galimybė leidžia žvejybos įmonėms efektyviau išnaudoti žuvų išteklius, sumažinti žvejybos kaštus. 2008–2009 m., pasinaudodami Europos žuvininkystės fondo parama vidaus vandenų žvejybos laivų perorientavimui į kitą nei žvejyba veiklą, iš žvejybos verslo Kuršių mariose pasitraukė dalis įmonių. Tuomet Kuršių mariose naudojamų tinklinių žvejybos įrankių skaičius sumažėjo trečdaliu.

Dėl sumažėjusio verslinės žvejybos intensyvumo Kuršių marių žuvų ištekliai pagausėjo. Lyginant su 2007-aisiais, 2009 m., trečdaliu sumažinus žvejybos intensyvumą, per pastaruosius penkerius metus vidutiniai žuvų sugavimo kiekiai sumažėjo tik penktadaliu. Pagerėjo žvejybos verslo sąlygos, atsirado nauji žvejybos plotai, kuriuose iki šiol žvejojo iš verslo pasitraukusios įmonės.

Tokia naujove džiaugiasi meškeriotojai. Vienas jų teigiamai įvertino pasikeitimus. Martynas mano, kad žvejams verslininkams iki šiol būdavo nuolaidžiaujama.

"Žvejai verslininkai visuomet gyveno šiltnamio sąlygomis. Tačiau jie turi suprasti, kad ne vien meškeriotojai privalo saugoti žuvies resursus. Jei mes saugosime, ž vejai verslininkai ims net ir pačią mažiausią žuvį, tai nieko gero nebus, todėl labai gerai, kad įsigali naujas ribojimas tinklams", - kalbėjo žvejas.