„Ši akcija – tai pirmiausia dėmesys visų mūsų turtui – miškams. Jos metu aplinkosaugininkai ne tik tikrins medienos vežėjus, dokumentaciją, bet ir konsultuos miško savininkus miško naudojimo, atkūrimo ir apsaugos klausimais“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Vykdydami akciją ,,Miškas 2015“ Valstybinės miškų tarnybos ir miškų urėdijų pareigūnai rengs reidus, kurių metu tikrins gabenamos medienos įsigijimo dokumentus, lankysis kertamose biržėse, skirs daugiau dėmesio miško apsaugai nuo neteisėtų kirtimų ir kitų pažeidimų, konsultuos miškų savininkus.

Jeigu pirmosiose tokiose akcijose pagrindinis dėmesys buvo skiriamas neteisėtų kirtimų stabdymui, miško atkūrimui privačiuose miškuose, sanitarinei bei priešgaisrinei apsaugai ir miško teršėjų išaiškinimui, tai dabar Valstybinės miškų tarnybos ir miškų urėdijų pareigūnai stengsis užkardyti teisės pažeidimus, susijusius su neteisėtu miško kirtimu, neteisėtai iškirstos medienos gabenimu bei atliks didelį prevencinį darbą, konsultuodami miško savininkus miško naudojimo, atkūrimo bei apsaugos klausimais. Taip pat Valstybinės miškų tarnybos ir miškų urėdijų pareigūnai rengs reidus, kurių metu tikrins autotransportu gabenamos medienos įsigijimo dokumentus, lankysis kertamose biržėse, skirs padidintą dėmesį miško apsaugai nuo neteisėtų kirtimų ir kitų pažeidimų. Žiniasklaidos priemonėse bus skelbiama informacija apie miškų naudojimą, atkūrimą ir apsaugą, organizuojami susitikimai su privačių miškų savininkais.

Kaip parodė ankstesniųjų metų praktika, suaktyvinus bendradarbiavimą su policijos ir aplinkosaugos pareigūnais, ne vienoje urėdijoje pavyko užkirsti kelią organizuotiems didelės apimties neteisėtiems miško kirtimams ir medienos grobstymams. Reikia manyti, kad ir šiųmetė akcija duos nemažų teigiamų rezultatų. Ir ne vien kalbant apie grobstymus. Pernai metų spalio 9 dieną Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pasirašė įsakymą, patvirtinusį Apvaliosios medienos gabenimo tvarkos aprašą. Jis numato medienos siuntėjų pareigą informuoti savivaldybes apie planuojamą medienos gabenimą rudenį ir pavasarį, laikotarpiu, kai tikimybė sugadinti kelius ypač didelė bei laikytis atitinkamos tvarkos. Kaip tai įgyvendinama praktiškai šią žiemą, irgi stebės akcijos “Miškas 2015” operatyvinių grupių pareigūnai.