Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko pavaduotojas
GRYNAS.lt teigė, kad nustatyti du atvejai, kai Bagdanonių vandens saugykloje (Trakų raj.) ir Ilgio ežere (Švenčionių raj.) asmenys ant ledo vykdė mėgėjų žvejybą masalui naudodami žuvelę.

GRYNAS.lt primena, kad nuo sausio 1 d. iki balandžio 20 d. tokia mėgėjų žvejyba yra draudžiama. Taip pat draudžiama naudoti masalui gyvūnus, įtrauktus į Invazinių Lietuvoje organizmų rūšių sąrašą. Gaudymas gyva žuvele yra draudžiamas šiuo metu, tačiau ankstesniais žiemos mėnesiais toks būdas yra galimas. Kai kurie žvejai gaudantys gyva žuvele iš anksto prisigaudo mažyčių žuvelių rudenį ir laiko jas per žiemą akvariume, arba nusiperka karosiukų parduotuvėje.

Galima žuvelių pasigauti tinkliuku, šį gaudymą būdą aprašo ir riboja mėgėjiškos žūklės taisyklės: "Žvejams mėgėjams leidžiama gaudyti masalui žuveles bei uodo trūklio lervas vienu tinkliniu samteliu masalui gaudyti, kurio skersmuo – ne didesnis kaip 1 metras, o tinklo akutės – ne didesnės kaip 10 mm. Per parą vienam žvejui leidžiama sugauti ne daugiau kaip 50 vienetų karosų, kuojų, ešerių ir kitų rūšių žuvų jauniklių, išskyrus plėšriąsias žuvis."

„Bagdanonių vandens saugykloje sulaikytas etatinis pažeidėjas K. V. paaiškino, kad draudimas masalui naudoti žuvelę jam neegzistuoja ir jis net nesiruošia skaityti taisyklių, nes visą laiką gyveno prie šios vandens saugyklos ir kaip gaudė, taip gaudys", - sakė D. Simanavičius.

Be to, šeštadienį tas pats asmuo buvo vėl sulaikytas Vilniaus RAAD Trakų rajono agentūros pareigūnų su trimis savadarbiais įrankiais, skirtais žuvį gaudyti gyva žuvele.

Taip pat 2014 m. vasarą, kaip teigė aplinkosaugininkas, brakonierius buvo sugautas su tinklais, kurie kartu su valtimi buvo konfiskuoti.

Ilgio ežere sulaikyti pažeidėjai iš pradžių neigė, o vėliau prisipažino neteisėtai žvejoję. Kitos išeities jie neturėjo, nes jų palikti pėdsakai vedė tiesiai prie įrankių su žuvele.

Kitiems žvejams mėgėjams buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai už tai, kad žvejojo be mėgėjų žvejybos leidimo, suteikiančio teisę žvejoti tame vandens telkinyje, bei su savimi neturėjo priemonių, kuriomis pasinaudojant būtų galima įlūžus išlipti ant ledo - dviejų lanksčia jungtimi sujungtų smaigų.

Visiems pažeidėjams pagal LR ATPK 87 str. 1 d. gali būti skirta bauda iki 57 Eur su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.