Pamatęs pareigūnus bandė pasprukti

Sausio 2 dieną Aplinkos ministerija kartu su Valstybine aplinkos apsaugos tarnyba (VAAT) Vilniaus ir Molėtų rajonuose surengė reidą, kurio metu buvo planuota patikrinti ant ledo žvejojančius žvejus. Reide, be kita ko, dalyvavo Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas ir aplinkos viceministras Linas Jonauskas, VAAT direktorius Vytautas Eidikonis bei Gyvūnijos naudojimo kontrolės skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis.

Du ekipažai per visą dieną patikrino maždaug 20 ežerų. Nors ledas buvo storas – vietomis siekė net 20 cm, - tačiau žvejų daug nebuvo. Priežastis labai paprasta – juos išgąsdino lietus ir vėjas.

Reido metu buvo patikrinta keliasdešimt žvejų it dauguma jų žvejybos taisyklių laikėsi. Protokolai surašyti keturiems asmenims. Visgi labiausiai aplinkosaugininkus nustebino ant vieno nedidelio seklaus ežero ledo sutikti du žvejai. Vienas jų tik pamatęs pareigūnus greitu žingsniu ėmė tolti. Toks elgesys iš karto sukėlė didelių įtarimų. Bloga nuojauta pasitvirtino. Pareigūnai pamatė, kad visas ežeras apstatytas skrituliais. O nuo sausio pirmos įsigaliojo draudimas masalui naudoti žuveles. Be to, vienas žvejas žvejybos metu gali naudoti ne daugiau nei keturis žvejybos įrankius.

Visgi pasišalinti pasirengęs žvejas buvo sulaikytas. Tačiau jis kategoriškai neigė kartu su draugu statęs skritulius. „Baikit, vyrai, ką jūs meluojat. Mes jau radom čia viską. Mes tikrai nestatėm. Jei matėt, tai kur filmuota medžiaga?“ – kaltę neigė vyras.

O kai aplinkosaugininkai pasidomėjo, kodėl jo ir draugo kibiruose plaukioja nedidelės žuvelės, tinkančios masalui, vienas iš jaunų vyrų išrėžė: „Kepsim vakare. Argi negalima mažų žuvyčių nešiotis?“

Žvejai gailėjosi aplinkosaugininkų

Be to, įžūlūs vyrai kartu su savimi neturėjo smaigų. Jie tikino juos palikę namuose. Kai pažeidėjams buvo surašomi protokolai ir paaiškinta, kur vyks bylos nagrinėjimas, vienas jų pripažino žinantis, kur įsikūręs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas. Palyginti neseniai vyras baustas už tai, kad sugavęs mažesnę nei 45 cm lydeką jos nepaleido atgal į vandenį.

Pareigūnams teko nemenkai paplušėti, kol surinko nelegaliai pastatytus skritulius. Suskaičiuota, kad iš viso jų buvo aštuoniolika. Tačiau net ir panaudojus tiek daug žvejybos įrankių vyrams nieko sugauti nepavyko.

Ant kitų ežerų ledo sutikti žvejai kur kas geranoriškiau bendravo su aplinkosaugininkais. Kai kurie sakė norintys, kad tokie reidai vyktų dažniau, o dar vienas žvejas gailestingai kreipėsi į pareigūnus: „Kad mes tokiu oru einame ant ledo, tai nestebina. Bet kas jus išvijo iš namų?“

Visgi lietingą dieną žvejai įspūdingų laimikių nesugavo. Prie ekečių gulėjo vien tik nedideli ešeriai.

Miške vijosi įtartiną asmenį

Tačiau miško pavėsinėje pietavę pareigūnai patyrė didžiausią dienos nuotykį. Jų dėmesį patraukė miško glūdumoje netikėtai priešais juos pasirodęs automobilis. Kaip teigė pareigūnai, jei tai būtų medžiotojai, patys sustotų pasidomėti, kas lankosi jų medžioklės plotuose. Tačiau automobilis kaip niekur nieko važiavo toliau. Tuomet pareigūnai nutarė jį sustabdyti ir patikrinti. Tačiau kai jie davė signalą sustoti, vairuotojas padidino greitį ir dingo miško glūdumoje.

Tai aplinkosaugininkams sukėlė rimtų įtarimų, todėl jie nieko nelaukę šoko į tarnybinį automobilį ir įsijungę mėlynus švyturėlius ėmė vytis. Tačiau greitį padidinęs vairuotojas iš karto nebuvo linkęs paklusti pareigūnų reikalavimui. Jį teko persekioti kelis kilometrus, kol buvo privažiuotas miestelis.

Kai automobilis sustojo, aplinkosaugininkai vairuotoją pažino. Tai yra jiems gerai žinomas gudrus brakonierius, ne kartą patekęs į pareigūnų akiratį. Kartu su dviem sūnumis važiavęs vyras, paklaustas, kodėl stabdomas nestojo, pareiškė, kad pareigūnų nepastebėjo.

Be to, jo automobilyje buvo surastas ginklas. Tačiau jis pagal taisykles laikytas dėkle. Įvykio aplinkybes apžvelgę pareigūnai GRYNAS.lt teigė, kad šis brakonierius yra labai gudrus ir jį sučiupti nėra taip lengva. Tačiau jie pridėjo, kad toje vietoje, kur buvo sutiktas įtartinas asmuo, pareigūnai apsilankys dažniau.