Vėgėlių žvejyba jų nerštinės migracijos ir neršto metu uždrausta nuo 2006-ųjų, nes žvejai mėgėjai labai sumažino šių žuvų išteklius, kai jas, susibūrusias į tuntus, gaudydavo traukiančias nerštaviečių upėse.

Todėl, remiantis Gamtos tyrimų centro mokslinių tyrimų duomenimis, buvo nustatytas minėtasis draudimas. Tai leido atsikurti vėgėlių ištekliams, ir pastaraisiais metais šių žuvų eksperimentiniuose laimikiuose sugaunama kur kas daugiau nei prieš keletą metų.

Šiemet gamtinės sąlygos vėgėlių mėgėjų žvejybai buvo labai nepalankios – žemas vandens lygis upėse, anksti prasidėję šalčiai ir ledonešis praktiškai neleido žvejams pasidžiaugti vėgėlių laimikiais.

Aplinkos ministerija primena, kad iki gruodžio 31 d. dar draudžiama žvejoti marguosius upėtakius, sykus, lašišas, šlakius. Nuo sausio 1 d. sykus, lašišas ir šlakius bus galima žvejoti įsigijus žvejo mėgėjo kortelę šių žuvų žvejybai. Sykų limituota žvejyba organizuota Platelių, Galvės, Lūšių ir Vištyčio ežeruose. Lašišas ir šlakius nuo sausio 1 d. iki rugsėjo 15 d., įsigijus žvejo mėgėjo kortelę šių žuvų žvejybai, bus galima žvejoti Nemune, Skirvytėje, Atmatoje, Minijoje, Veivirže, Jūros upėje, Dubysoje, Neryje, Siesartyje, Šventojoje ir pajūrio Šventojoje.

Vėgėlė – plėšri žuvis. Kartais vadinama gėlavandene menke. Medžioja tamsiu paros metu, nepastebimai prisėlinusi prie aukos puola ir lėtai ryja. Aktyviausia būna šaltuoju metų laiku, kai vanduo jau atšalęs, itin mėgsta prastą orą ir tamsą. Laikosi giliau ir kur akmenuotas dugnas. Lietuvoje paplitusi ežeruose ir upėse. Dažna verslinė žuvis. Jos mėsa skani, gana riebi, be ašakų, o kepenys yra laikomos delikatesu.

GRYNAS.lt primena, kad 2013 metais Aplinkos ministerijos iniciatyva buvo padidintos baudos už gamtai padarytą žalą neteisėtu būdu žvejojant žuvis. Už vėgėlę, kartu su kiršliu, lydeka, marguoju upėtakiu, salačiu, syku, serku ir ūsoriumi, įkainis padidintas penkiskart - nuo 100 iki 500 litų. Daugiausiai tuokart padidinti įkainiai - 10 kartų - už vertingas žuvis - šlakius ir lašišas. Skaičiuojant žalą už tokią neteisėtai sugautą žuvį, ji bus įkainota nebe 200 litų kaip iki šiol, o 2000 litų.