Beveik šešių hektarų eglių plantacijoje Biržų girioje pats darbymetis – skubama nuskinti kankorėžius, subręstančius tik kas penkerius–šešerius metus.

Kankorėžiai skinami žiemą, nes esant šiltiems orams jų žvyneliai išsiskleidžia ir sėklos išbyra ant žemės. Per dieną biržų girioje priskinama po kelis maišus kankorėžių.

„Vežame į Dubravos urėdiją, ten yra specializuota kankorėžių aižykla ir ten iš žaliavos jau išeina sėklytės, kurios ten laikomos. Kiekvieną pavasarį reikiamą kiekį pasiimame iš šaldytuvo ir pasisėjam“, – sako Juozas Šuminas, Biržų urėdijos vyr. miškininkas.

Pasak biržų urėdo, Nacionalinė miškų ūkio plėtros programa miškininkus įpareigoja išauginti kuo daugiau sodmenų iš plantacijose surinktų sėklų. Jų kilogramas kainuoja iki 900 litų.

„Pelno neskaičiuojame, kad turėtume žaliavos sėklų, kad penkerius ar septynerius metus, kol nebus sėklinių metų, turėtume sėjinukų. Pikiuojame į dirvą, dar palaikome du metus ir vežame į mišką“, – sako Biržų urėdas Romanas Gaudiešius.

Nepasėtos sėklos laikomos stikliniuose induose 10-15 metų. Miškininkai planuoja surinkti 7 tonas kankorėžių, bet iš jų bus tik apie 120 kilogramų seklų.

Pasak miškininkų, iš dabar surinktų ir pavasarį pasėtų eglių sėklų medžiai užaugs tik po 70 metų.