Šiuo metu vyksta net dvi bylos, kurias nagrinėja du skirtingi teismai, o kada paaiškės galutinis sprendimas, spėlioti nesiryžta niekas. Kaip sako buvęs aplinkos ministras, šiuo metu europarlamentas Valentinas Mazuronis, kurio iniciatyva ir pradėti atidžiau tikrinti visi aptvėrę priėjimus prie vandens telkinių, R. Malinausko tvoros griovimas atsakys, į vieną svarbų klausimą – kas valdo Lietuvoje.

Departamento pozicija – tvorą nugriauti

Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Teisės ir administravimo skyriaus vedėjas Raimondas Merčaitis GRYNAS.lt teigė, kad yra dvi bylos, kurios nagrinėjamos dviejuose teismuose – Kauno apygardos administraciniame ir Druskininkų apylinkės teisme. Bylos nagrinėjimas Kaune yra laikinai sustabdytas tol, kol nebus išnagrinėta byla Druskininkuose. 

„Vyksta teisminiai procesai. Jeigu skiria posėdžius ir jie dėl kažkokių aplinkybių atidedami, ir išeina ilgesni terminai. Druskininkų miesto apylinkės teisme buvo tik parengiamasis posėdis ir, berods, gruodžio ar sausio mėnesį skirtas jau pagrindinis posėdis“, - situaciją komentavo R. Merčaitis.

Paklaustas, kokiu pagrindu meras R. Malinauskas bylinėjasi teisme ir nesutinka, kad tvora būtų griaunama, pašnekovas aiškino, kad meras įrodinėja turėjęs leidimus statyboms, o tvora ten stovi nuo senų laikų.
Jis, matyt, mano, kad teismai jo autoriteto ar kitų aplinkybių dėka priiminės jam palankius sprendimus. Visko gali būti, Lietuva – Marijos žemė, bet tai būtų labai blogas precedentas, nes aiškesnės situacijos įstatymo pažeidimui sugalvoti neįmanoma.
V. Mazuronis

„Departamento pozicija – tvora nugriauti“, - trumpai paaiškina R. Merčaitis. Aplinkosaugininkai teisme bandys įrodyti, kad tvora yra suręsta pernelyg arti vandens telkinio ir dėl to pažeidžia vandens telkinio 5 m apsaugos zoną.

„Nežinau, koks paskutinis rezultatas bus. Bus teismo sprendimai ir bus matyti, kažką prognozuoti sunku“, - svarstė Alytaus RAAD Teisės ir administravimo skyriaus vedėjas. Anot jo, iki šiol departamentas nėra turėjęs patirties panašiose bylose.

„Lyginant su kitomis bylomis, teisminiai procesai, jeigu būna ginčai iš kitos šalies, tikrai užsitęsia iki metų ar net dviejų. Žiūrint koks procesas – jei byla sudėtinga ir daug atsakovų, ieškovų, liudytojų, į vieną posėdį visų nesukviesi, dar įrodymus reikia pateikti – tai iš tikrųjų užsitęsia“, - aiškino aplinkosaugininkų poziciją byloje atstovaujantis R. Merčaitis.

Gražiuoju susitarti nepavyko

O galbūt meras būtų nusileidęs, jei aplinkosaugininkai būtų pasikalbėję gražiuoju? Alytaus RAAD atstovas tikina manantis, kad kalbų būta, bet jeigu jau prireikė privalomojo nurodymo, tai reiškia, kad kompromiso rasti nepavyko.
Druskininkų mero Ričardo Malinausko namas

„Kur kitur buvo duoti privalomieji nurodymai, tokių ginčų nebuvo“, - pastebėjo pašnekovas. Pasiteiravus, kokia konkrečiai žala aplinkai daroma R. Malinausko tvoros atveju, R. Merčaitis aiškino, kad yra aplinkos ministro įsakymas, kad turi būti laisvas priėjimas prie vandens žmonėms. Tuo pagrindu ir buvo sugriežtinta bendroji tvarka.

V. Mazuronis: ponas Malinauskas pernelyg įsijautė

Savo ruožtu griežtą tvarką, kad tvoros negali aklinai prieiti prie vandens ir užtverti praėjimą žmonėms inicijavęs buvęs aplinkos ministras V. Mazuronis GRYNAS.lt teigė manantis, kad teisinėje valstybėje turi būti sudaryta galimybė kiekvienam žmogui kreiptis į teismą ir ten ginti savo teises. Tačiau Druskininkų mero R. Malinausko tvoros atveju europarlamentaras pasisakė itin griežtai.

Lyginant su kitomis bylomis, teisminiai procesai, jeigu būna ginčai iš kitos šalies, tikrai užsitęsia iki metų ar net dviejų. Žiūrint koks procesas – jei byla sudėtinga ir daug atsakovų, ieškovų, liudytojų, į vieną posėdį visų nesukviesi, dar įrodymus reikia pateikti – tai iš tikrųjų užsitęsia.
R. Merčaitis
„Ponas Malinauskas irgi turi tokią teisę (kreiptis į teismą - red. past.) ir nieko jam negali pasakyti. Bet jeigu kalbėtume apie pagrindą skųstis, mano nuomone, jo nėra. Ponas Malinauskas, matyt, įsijautė, kad yra vienvaldis ir ką pasako ar ko nori, tą visi valdininkai aplink ir daro. Tai jutau būdamas aplinkos ministru. Jis, matyt, mano, kad teismai jo autoriteto ar kitų aplinkybių dėka priiminės jam palankius sprendimus. Visko gali būti, Lietuva – Marijos žemė, bet tai būtų labai blogas precedentas, nes aiškesnės situacijos  įstatymo pažeidimui sugalvoti neįmanoma. Nuo vandens telkinio, šiuo atveju upės turi būti penki metrai laisva zona neužstatoma niekuo. Malinausko tvora akivaizdžiai ne tik neišlaiko to atstumo, bet ir įlipusi į upę“, - savo poziciją išdėstė V. Mazuronis.
Valentinas Mazuronis

Jo teigimu, bylinėjamasi ne tik dėl tvoros, bet ir dėl galimai naujai pristatytos namo terasos. „Mano manymu, šitas teismo sprendimas parodys, kas valdo Lietuvoje – ar įstatymas ir teisingumas ar kiti dalykai, kuriais remiasi ponas Malinauskas“, - teigė europarlamentaras.

Buvęs aplinkos ministras prisiminė, kad gegužę pradėjus tvorų akciją, atsirado šimtai geranoriškai nusiteikusių žemių savininkų, kurie suprasdami visuomeninį interesą, patys nusiardė tvoras ir atlaisvino praėjimus prie vandens telkinių.

„Paežerės ir vandenų pakrantės ženkliai pašvarėjo. Šitoje visoje istorijoje vieninteliam Druskininkų merui pasirodė, kad jis gali „išprievartauti“ visuomenę ir įstatymus, teismus ir bando tai daryti, o ar pavyks – žiūrėsime“, - nesiryžo spėlioti V. Mazuronis. Anot europarlamentaro, visos tvoros, esančios per arti  vandens telkinių, daro žalą tiek visuomenei, tiek ir aplinkai: „Palei vandens telkinius negali praeiti žmonės, gyvūnėliai – ežiukai, stirnutės ir visi kiti“.

Nuo kritikos Druskininkų mero tvorai susilaiko

Dabartinis aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas susiklosčiusią situaciją vertino nuosaikiau. Jo teigimu, kadangi dabar vyksta teisminis procesas, būtų nekorektiška jį komentuoti.

„Sunku pasakyti, ar tvarka (dėl tvorų – red. past.) per griežta ar ne, bet praktika parodė, kad kai kuriose vietose tie reikalavimai yra svarstytini – kai kur reikalinga žmonėms atsitverti gyvulius, kai kur yra kitokie apribojimai. Jokiu būdu nenorėčiau suvesti to su Malinausko problema ir šio atvejo komentuoti, todėl, kad vyksta teisminiai procesai ir galbūt teismas padės išsiaiškinti, kieno čia interesas pažeistas, jeigu pažeistas“, - sakė K. Trečiokas.

Anot jo, bendrai vertinant, tvorų atsiradimas prie vandens telkinių tikrai buvo blogas reiškinys, kurį reikėjo spręsti. Tačiau tik laikas parodys, ar reikės šį sprendimą koreguoti, ar ne.
Kęstutis Trečiokas

Ministras pripažino turintis asmeninę nuomonę dėl Druskininkų mero tvoros, tačiau nenorėjo ja viešai pasidalinti. „Palaukime, ką pasakys teisininkai“, - neskubėjo vertinti ministras.

Anot K. Trečioko, teisės aktus pravartu kartas nuo karto peržiūrėti, pakoreguoti pagal esamą situaciją, tačiau išimčių bet kokiu atveju reikėtų vengti.

„Visiems turi būti vienodai aišku, bet bendrinėje praktikoje atsitinka visaip“, - pripažino aplinkos ministras. Nors yra žmonių, kurie ministerijai pasiskundžia dėl esamos tvorų situacijos, didžioji dalis, pasak ministro, džiaugiasi sugriežtinta tvarka ir sako, kad  sprendimas atverti vandens telkinių pakrantes visuomenei buvo teisingas.

Druskininkų meras: mano sprandas per daug kietas, kad šokinėčiau pagal kitų dūdeles

Pats Druskininkų meras R. Malinauskas, anksčiau kalbintas GRYNAS.lt žurnalistų, apie susiklosčiusią situaciją nedaugžodžiavo, bet teigė, kad tvoros tikrai negriaus ir mokės už ją tiek, kiek reikės.

„Man tai yra reliktas ir labai šventas. Šioje vietoje pereisiu bet kokį teismą, nesvarbu, kiek man tai kainuos vien tik, kad savo močiutę mylėjau ir gerbiu, ir gerbsiu visada. Šioje vietoje man nėra autoritetų – nei V. Mazuronis, nei kiti, atleiskite man, šlykštūs vietiniai politikėliai, kurie tai sukuria, norėdami sau susirinkti politinių pliusų... Per daug mano kietas sprandas, kad šokinėčiau pagal tokių dūdeles“, - GRYNAS.lt žurnalistams anksčiau aiškino Druskininkų meras.

R. Malinauskas tikino turintis visus dokumentus, kad jo  sodyba stovėjo dar pusantro metro arčiau vandens telkinio, tik dabar yra pagraužtas krantas. Jeigu nebūtų užtvėrimo su pamatais, šiandien jau reikėtų kelti klausimą, kaip išsaugoti pastatą, tvirtino politikas.

Susisiekti su meru dar kartą GRYNAS.lt žurnalistams nepavyko. Šis šiuo metu, kaip skelbiama Druskininkų savivaldybės tinklalapyje, yra išvykęs į Kiniją, kur iki gruodžio 5 dienos dalyvaus tarptautinėje miestų bendradarbiavimo konferencijoje.