Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija pagal gautą informaciją praėjusią savaitę patikrino sodybą, esančią Bučiūnų kaime, Klausučių seniūnijoje, Vilkaviškio r. sav. Patikrinimo metu rastas negyvas stirnos patino jauniklis.

Sodyboje buvo ir pats šeimininkas V.S., kuris neneigė, jog stirną parsinešė iš švendryno, esančio prie netoliese tekančios Šeimenos upės. Atidžiau apžiūrėjus gyvūną aiškiai matėsi kirstinės žaizdos galvoje ir perdurtas pilvas.

Prispaustas įrodymų sodybos šeimininkas prisipažino ir parodė įrankį, t. y. metalinį durklą, su kuriuo užmušė stirnos jauniklį. Apžiūrint sodybą prie pastato sienos dar buvo rastos ir penkios savadarbės kilpos, skirtos laukiniams gyvūnams gaudyti.

Iš pažeidėjo visi neteisėti medžioklės įrankiai paimti, surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, jam teks ne tik sumokėti baudą, bet ir atlyginti gamtai padarytą žalą.

Įdomūs faktai apie stirnas

GRYNAS.lt primena, kad stirna yra Lietuvoje dažnas gyvūnas. Ją turbūt yra matę daugelis. Labai vertinami jų ragai. Tačiau juos turi tik patinai. Ragai pradeda augti pirmaisiais metais.

Pirmieji patinų ragai išauga maži ir nešakoti. Jie metami dažniausiai lapkričio mėnesį, nauji užauga ir nusivalo (iš pradžių būna apsitraukę oda) iki birželio. Antraisiais metais ragai dvišakiai, o dar po metų ragai jau būna trišakiai. Toliau šakų skaičius nedidėja.

Stirnos poruojasi liepos-rugpjūčio mėnesiais. Nėštumas trunka apie 9,5 mėnesio. Jaunikliai (vienas - du, o kartais 3) atsivedami gegužės-birželio mėnesiais. Pirmuosius metus jie gyvena kartu su patele. Žiemą stirnos laikosi mišriais pulkais su stirninais ir jaunikliais.

Šie gyvūnai minta augaliniu maistu, įvairiomis miško ir lauko žolėmis, lapuočių medžių ir krūmų šakelėmis, žieve, išskyrus alksnio, taip pat grybais. Žiemą iš po sniego išsikasa uogienojų, viržių, samanų, kerpių.

Stirnos yra svarbi mitybinės grandinės dalis, kadangi jomis minta Lietuvoje reti plėšrūnai - vilkai ir lūšys, o taip pat dažnesnės lapės.