Kai kam vilkų medžioklė jau baigėsi

Alytaus, Kauno ir Telšių apskričių medžiotojų būreliai turėtų būti itin atsargūs ir nebesusigundyti vilkų medžiokle, nes jiems šių žvėrių medžioklės sezonas jau baigtas. Šiuose regionuose išnaudota skirta vilkų kvota ir medžioklė sustabdyta Aplinkos ministro Kęstučio Trečioko pasirašytais įsakymais.

„Šiandien (pirmadienį- red. past.) turėtų pasirašyti (ministras – red. past.) dėl vilkų medžiojimo nutraukimo Marijampolės ir Šiaulių apskrityse“, - GRYNAS.lt informavo Aplinkos ministerijos Miškų departamento Miškininkystės skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Urbelionytė.

Alytaus apskritis buvo gavusi penkių vilkų kvotą, Kaunas – trijų, Telšiai – vieno, Marijampolė – keturių (vienas rastas nugaišęs po susidūrimo su automobiliu), Šiauliai – dviejų. Apie tai, kad Šiaulių medžiotojams naujų vilkų trofėjų reiks palaukti iki kitų metų GRYNAS.lt jau pranešė pirmadienį.
Dėl medžioklės specifikos, nevisada pavyksta užtikrinti, kad nebūtų sumedžiojama daugiau, nei leista. Kitais metais, nustatant vilkų sumedžiojimo limitą, toms apskritims, kuriose sumedžiota daugiau nei buvo leista, bus mažinamas limitas tokiu vilkų skaičiumi, kokiu buvo viršytas šių metų limitas.
J. Urbelionytė

Po du vilkus dar gali sumedžioti Klaipėdos, Vilniaus ir Utenos apskričių medžiotojai, po vieną - Panevėžio ir Tauragės apskr. Specialistė taip pat informavo, kad Kauno, Marijampolės ir Telšių apskrityse sumedžiota po vieną vilką daugiau nei nustatytas limitas, tačiau medžiotojai už tai baudžiami nebus.

„Tai nelaikoma pažeidimu. Tiesiog dėl medžioklės specifikos, nevisada pavyksta užtikrinti, kad nebūtų sumedžiojama daugiau, nei leista. Kitais metais, nustatant vilkų sumedžiojimo limitą, toms apskritims, kuriose sumedžiota daugiau nei buvo leista, bus mažinamas limitas tokiu vilkų skaičiumi, kokiu buvo viršytas šių metų limitas“, - paaiškino J. Urbelionytė.

Trys vilkai per pusvalandį pakloti teisėtai

GRYNAS.lt jau rašė, kad vos tik prasidėjus vilkų medžioklės sezonui Kaišiadorių rajone per pusvalandį patiesti trys vilkai užminė mįslę, ar viskas vyko teisėtaiBuvo kilę abejonių, ar medžiotojai nepiknaudžiavo savo statusu ir vilkų nesumedžiojo anksčiau. Aplinkos ministerijos prašymu Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentui (RAAD) buvo pavesta atlikti patikrinimą ir nustatyti šios medžioklės aplinkybes.
Šiaulių regione vilkų medžioklė jau baigta
Tuo metu kalbintas Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Tomas Barkauskas teigė, kad viena suaugusi vilko patelė sumedžiota Eitekonių miške, o du vilkų jaunikliai - Kaukinės miške. Vieną vilką sumedžiojo medžiotojų klubo „Palemonys“, kitus du vilkus - „Žiežmarių“ klubo medžiotojai. Buvo tiriamos medžioklės aplinkybės, apklausiami medžiotojų būrelio vadai, kiti medžioklės dalyviai.
2012 meti medžiotojams buvo dosniausi - buvo paskaičiuota, kad Lietuvos miškuose bėgioja 250 vilkų, todėl jų populiaciją leista sumažinti 20 proc. (50).
Citata

Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnysis specialistas Darius Jurevičius tyrė šią bylą ir GRYNAS.lt žurnalistus informavo, kad tyrimas jau pabaigtas, jo išvados perduotos ministerijai. Konstatuojama, kad pažeidimų medžioklės metu nenustatyta, taigi trijų vilkų sumedžiojimas vos per pusvalandį buvo teisėtas.

„Vilkai sumedžioti skirtingose rajono vietose, tai buvo temimo metas, kuomet vilkai išlenda iš savo slėptuvių. Apklausti medžiotojai teigė, kad šiuos vilkus stebėjo dar nuo vasaros“, - aiškino D. Jurevičius.

Kalbintas vietos seniūnijos atstovas patvirtino, kad Kaišaidorių rajone vilkai šiais metais kaip niekad buvo itin aktyvūs ir pridarė daugybę žalos ūkininkams, kuri siekia kelias dešimtis tūkstančių litų.

Vilkų kvota vis mažėja

Pernai buvo leista sumedžioti taip pat 33 vilkus, medžiotojai šią kvotą išnaudojo gana spėriai. Užpernai vilkų kvota buvo rekordiškai didelė – net 50 vilkų, per medžioklės sezoną spėta patiesti 48 pilkius.

Šį vilkų kvotos svyravimą lėmė nevienodi vilkų apskaitos rezultatai. Pagal 2013 m. vasario mėnesį įvykdytą vilkų apskaitą ir patvirtintą metodiką Lietuvoje nustatytas minimalus vilko populiacijos individų skaičius siekė 208 vnt. Atsižvelgiant į tai, medžiotojams leista nušauti 10 proc. plėšrūnų (21). Tačiau vėliau vilkų apskaitos duomenys pakeisti - vilkų skaičius išaugo nuo 21 iki 33 vilkų.

Jeigu vilkai yra sumedžiojami ne sezono metu arba pasibaigus leistinai kvotai, pagal administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 85 straipsnį, tai užtraukia baudą nuo dviejų iki keturių tūkstančių litų.
Citata
Nevyriausybinė organizacija „Baltijos vilkas“ piktinosi, kad mokslinis apskaitos rezultatų perskaičiavimo pagrindimas ar ataskaita nebuvo pateikti nevyriausybinėms organizacijoms ir visuomenei. 2012 meti medžiotojams buvo dosniausi - buvo paskaičiuota, kad Lietuvos miškuose bėgioja 250 vilkų, todėl jų populiaciją leista sumažinti 20 proc. (50).

Vilko apsaugos plane numatoma, kad vilkų medžioklės limito dydis gali būti sumažintas, jei per metus sumažėjo vilkų žala arba dalinėje vilkų apskaitoje stebimas populiacijos mažėjimas. Jeigu vilkai yra sumedžiojami ne sezono metu arba pasibaigus leistinai kvotai, pagal administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 85 straipsnį, tai užtraukia baudą nuo dviejų iki keturių tūkstančių litų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Taip pat atimama teisė medžioti nuo vienerių iki trejų metų bei paskaičiuojama žala aplinkai.