Neetatiniai aplinkosaugininkai kasdien budi prie Vilnelės ir laukia prie jos sėlinančių brakonierių. Penktadienį jie paskambinę į GRYNAS.lt redakciją pranešė apie nestandartinius pažeidėjus – nepilnamečius.

Vaikai neetatiniams aplinkosaugininkams įkliuvo Vilnelės upėje jau spėję subrakonieriauti 1,10 cm maždaug 15 kg sveriančią lašišą.

Neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių dėmesį patraukė nuo upės pusės bėgantys trys vaikai. Netrukus prie Vilnelės jie sugrįžo. „Noras užsidirbti privertė juos grįžti ir pasiimti sužvejotą lašišą, kurią jie mus pamatę išmetė atgal į vandenį, nors jau buvo beveik įdėję į maišą. Patinas buvo rastas visas kruvinas. Grįžę vaikai buvo sulaikyti, o taip pat iškvietėme policiją“, - sakė nepilnamečių sulaikyme dalyvavęs Martynas.

Jo teigimu, dvejiems vaikams buvo 15, kitam – 10 metų. Vietoj to, kad eitų į mokyklą, jie, anot neetatinio inspektoriaus, nuo septintos valandos ryto brakonieriauja. Policijoje vaikai prisipažino šiemet sugavę 15 lašišų.

Kai vaikai buvo išvežti į policiją, neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai nuėjo ištraukti į upę įmesto lašišos patino. Jis buvo sužalotas kabliavimo įrankių.

„Mes, kurie saugome Vilnelę, žinome žmonių, kurie galimai yra pagavę virš 30 lašišų. Mūsų kolektyvas mano, kad vien Vilnelėje subrakonieriauta daugiau nei 150 lašišų“, - sakė Martynas.

Už šį nusižengimą bus baudžiami nepilnamečių tėvai.

Reiduose pastoviai dalyvaujantys neetatiniai aplinkos inspektoriai GRYNAS.lt yra sakę, kad vaikų brakonieriavimas nėra jau toks retas reiškinys. Dažniausiai į nusikalstamą veiklą įtraukiami vaikai iš asocialių šeimų. Netoli Vilnelės gyvenantys žmonės ir patys yra pastebėję, kaip vaikai nuo upės nešini lašišą bėga namo.

GRYNAS.lt primena, kad vykstant lašišinių žuvų nerštui, siekiant apsaugoti šias vertingas žuvis, vykdoma kasmetinė akcija „Lašiša 2014“, kurios metu pastoviai organizuojami aplinkosaugininkų reidai. Lašišas saugoti padeda policijos pareigūnai, valstybės saugomų teritorijų darbuotojai, neetatiniai aplinkosaugininkai iš Šaulių sąjungos nariai. Taip pat naudojamos ir vaizdo stebėjimo kameros.