Mokestis už aplinkos teršimą sąvartyne šalinamomis atliekomis, kaip ir šiuo metu galiojantis mokestis už aplinkos teršimą gaminių ar pakuotės atliekomis, bus mokamas į valstybės biudžetą. Šį mokestį mokės sąvartyno operatorius ir jis bus mokamas pagal faktiškai per mokestinį laikotarpį sąvartyne pašalintų atliekų kiekį. Nuo mokesčio už aplinkos teršimą sąvartyne šalinamomis atliekomis bus atleidžiami sąvartynų operatoriai už pašalintas fosfogipso atliekas.

Siekiant skatinti įvairesnį atliekų tvarkymą, paruošimą, perdirbimą pakartotiniam naudojimui nepavojingųjų atliekų sąvartyne šalinamoms atliekoms 2016 m. bus taikomas 21,72 eurų už toną tarifas ir bus didinamas kasmet, kol 2020 m. išaugs iki 44,89 eurų (nuo 75 (2016 m.) iki 155 litų (2020 m.).
Toks sprendimas reiškia, jog pamažu kils ir šiukšlių išvežimo paslaugos gyventojams, jiems ir atliekų tvarkytojams reikės stengtis kuo daugiau atliekų išrūšiuoti ir kuo mažiau priduoti į sąvartyną.
Citata

Pavojingųjų atliekų sąvartyne šalinamoms atliekoms taikomas tarifas 2016 m. sieks 47,79 eurų ir bus didinamas kasmet, kol 2020 m. išaugs iki 70,96 eurų už faktiškai pašalintų atliekų toną (nuo 165 (2016 m.) iki 245 litų (2020 m.).

Inertinių atliekų sąvartyne šalinamoms atliekoms ir nepavojingųjų atliekų sąvartyno atskirose sekcijose šalinamoms asbesto atliekoms galios 7,24 eurų (2016 m.) tarifas ir bus didinamas kasmet, kol 2020 m. sieks 30,41 eurų už faktiškai pašalintų atliekų toną (nuo 25 (2016 m.) iki 105 litų (2020 m.).

Toks sprendimas reiškia, jog pamažu kils ir šiukšlių išvežimo paslaugos gyventojams, jiems ir atliekų tvarkytojams reikės stengtis kuo daugiau atliekų išrūšiuoti ir kuo mažiau priduoti į sąvartyną.

Paskutinį kartą bent jau vilniečiams šiukšlių išvežimas brango nuo šių metų balandžio pradžios.

Tuomet bendrovės „VSA Vilnius“ direktorė Jurgita Petrauskienė vilniečiams davė paprastus patarimus: rūšiuoti ir kurti bendruomenes, bendrijas, kurios sudarytų tiesiogines sutartis su atliekų vežėjais.

Jos teigimu, ypač svarbu rūšiuojant atskirti daug sveriančias atliekas – stiklą, metalą, nes sąvartynai nuo šiol taiko mokestį būtent už atliekų svorį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)