B. Obama pabrėžė, kad JAV iki 2025 metų 26-28 proc. sumažins šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, palyginti su 2005-aisiais. Si Dzinpingas sakė, kad Kinija iki 2030 metų atsinaujinančios energijos dalį padidins iki maždaug 20 proc. JAV skaičiavimais, Kinija maždaug 2030-aisiais pasieks aukščiausią šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo lygį.

JAV ir Kinija yra pasaulio anglies dvideginio „gamintojos“ Nr. 1 ir Nr. 2 ir jų susitarimas yra labai reikšmingas. Nes kol Bejingas ir Vašingtonas nesiima spręsti klimato kaitos keliamų problemų, mažai tikėtina, kad kitos pasaulio šalys paklus privalomiems tikslams ar reikalavimams sumažinti anglies dioksido emisijas.

Nepaisant to, tai yra pirmas kartas, kai Kinija įvardija preliminarią datą, nuo kada ketina mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją. JAV vyriausybės atstovai atitinkamą susitarimą pavadino persilaužimu.

„Tai istorinis žingsnis, - sakė vienas aukštas JAV pareigūnas. - Tai orientyras santykiuose tarp JAV ir Kinijos“.

Tarptautinės klimato derybos iki šiol vyksta vangiai. JT klimato konferencijoje Paryžiuje 2015 metų pabaigoje turi būti priimta naują klimato sutartis.

JAV ir Kinija yra daugiausiai CO2 išmetančios šalys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)