Tyrimais įrodyta, kad teršalų patekimą į ekosistemą problemą, galima sėkmingai išspręsti panaudojant paprastą technologiją.

„Fitovalymas – nauja, pigi technologija, naudojant unikalias augalų charakteristikas surinkti teršalus, skatinti jų degradaciją ar transformaciją. Mes norime sukurti, atrasti tai, kas sukeltų progresą užterštų teritorijų valyme, todėl vienas iš mūsų uždavinių – atlikti mokslinius tyrimus laboratorijose, šiltnamiuose ir lauko sąlygomis, siekiant nustatyti augalų atsparumą, potencialą, pašalinti teršalus iš aplinkos, išsiaiškinti augalų rūšis, kurios tinkamos mūsų geografinėmis sąlygomis valyti įvairius teršalus“, – idėją pristato naujos įmonės įkūrėjai.

Aplinkosaugininkai davė užduotį išvalyti dvi teritorijas

Dalyvaujant viename projekte įkurta įmonė jau pradėjo vykdyti praktinius tyrimus dviejuose Kauno rajone esančiuose užterštuose plotuose. Kauno savivaldybės Regioninį aplinkos apsaugos departamentą (RAAD) sudomino startuolių siūlomas technologinis sprendimas ir įmonei buvo skirti du plotai Kauno rajone - Čekiškės kaime ir Raudondvaryje.

Abi teritorijos - tai Sovietų laikų naftos produktų bazės, kurios yra stipriai užterštos naftos angliavandeniliais. „Mūsų technologija savivaldybę sudomino tuo, kad nedarkome esančio kraštovaizdžio ir viską atliekame nepakeisdami reljefo bei nenukasdami grunto, kas neleidžia dirvožemyje esantiems teršalams išplisti į tolimesnius gruntinio vandens sluoksnius,“ – tokios technologijos privalumus vardija įmonės įkūrėjai.

Įmonė dėkinga ir Lietuvos Geologijos tarnybai, kuri suteikė naudingos informacijos apie užterštas teritorijas bei potencialius taršos židinius Kauno rajone. Gauta informacinė medžiaga prisidės prie vykdomų tyrimų rezultatų.

Tyrimų metu Čekiškės kaimo ir Raudondvario užterštose teritorijose bus sėjami greita vegetacija pasižymintys ir konkrečiam taršos židiniui parinkti augalai. Taip pat bus nustatinėjamos Lietuvoje dar netirtos augalų rūšys, jų gebėjimas iš dirvožemio ir gruntinių vandenų pašalinti teršalus.

Vaikinai tikisi, kad artimiausiu metu Lietuvos vartotojams galės pasiūlyti praktiškai Lietuvos sąlygomis patikrintą technologiją.