„Pasivaikščiojus pa­krante, akivaizdžiai matosi Ventos upėje nusken­dę
daiktai: didžiausia padanga, puodai, radijo aparatai, plytos ir t. t.
Kam atvežta žemsiurbė, kuri, praėjus keletui dienų, nuskendo ir darbai
nebuvo išvis vykdomi?“ – rašoma Šiaulių rajono gyventojų pretenzijoje
valdininkams ir politi­kams. Vienos iš darbus vykdančių įmonių – UAB
Rušiota“ – vadovas, rajono Tarybos narys Lais­vūnas Neimanas kolegoms,
pareikalavusiems darbų ekspertizės ir kokybės vertinimo, rankos
nebespaudžia.

„Titanikas“ nuskendo, atliekos verčiamos į vandenį

Pretenziją, kuri adresuota Šiaulių rajono savivaldybės merui Algimantui Gaubui, administracijos direktoriui Kęstučiui Lukšui, rajono Tarybos, Seimo nariams, Vyriausybės atstovui, Aplinkos ministerijai, pasirašė trylika Aušros g. gyventojų. Šalia Ventos gyvenantys žmonės sako nesuprantantys, ar upė tikrai yra valoma taip, kaip turėtų būti. Už ES lėšas vykdomo projekto „Ventos upės pakrančių Kuršėnų mieste sutvarkymas“ II eta­pas baigiasi, bet Ventos upėje iki šiol matosi nuskendę daiktai, neišvalytas, apžėlęs upės dugnas.

„Birželio mėnesį „išvalyta“ Ventos upės dalis dabar yra priaugusi ajerų. Kyla klausimas, kam buvo įrengti dumblo sėdintuvai, jei jais nebuvo net pasinaudota, o, kaip suprantame, Savivaldybė už šiuos darbus jau sude­rino mokėjimą. Taip pat kam yra atvežta žemsiurbė, kuri, praėjus keletui dienų, nuskendo, ir ja darbai nebuvo vykdomi. O dumblo sėdintuvai buvo tam, kad žemsiurbė, išsiurbus dumblą, turėtų jį kur dėti. Rugsėjo pirmo­mis dienomis buvę dumblo sėdintuvai užlyginti. Ar žemsiurbės atvežimas yra akims apdumti, kad buvo vykdo­mi darbai, už kuriuos taip pat bus mokami pinigai?“ – pretenzijoje teiraujasi gyventojai.
K. Lukšas
Už darbus atsako projektų vadovas, techninis prižiūrėtojas. Jei darbai bus blogai padaryti, agentūra neduos pi­nigų. Pasakysiu tiesiai, bus brokas – nepraeis.

Jų teigimu, krantai jau tvarkomi, nors dar nėra nušlaituoti. Buvę krūmai yra nukertami, o nukirstos vietos slepia­mos užpylus žemėmis, šakos sumetamos į vandenį, nupjauta žolė nuo pakrančių metama į Ventą ir pasroviui plaukdama kemša užtvanką.

„Norime Jūsų paklausti, kiek ilgai už Europos Sąjungos lėšas išvalyta Ventos upė liks švari, ar ji atrodys taip, kaip dabar atrodo išvalyta Venta? Prašome sudaryti komisiją ir į komisijos sudėtį reikalaujame, kad būtinai bū­tų įtrauktas seniūnaitis R. Samuila. Laukiame skubaus raštiško atsakymo dėl komisijos sudarymo datos ir at­sakymo su išvadomis“, – rašoma rašte Savivaldybei.

Gyventojų įgaliotas seniūnaitis Rolandas Samuila savaitraščiui „Šiauliai plius“ sakė, kad kai vyko pirmasis upės valymo etapas, buvo matyti, kad darbai išties vyksta – plaukiojo žemsiurbė, buvo tvarkomi krantai. O da­bar darbai trunka dvejus metus, bet realiai jie tik imituojami. Birželį atvežta žemsiurbė po dviejų dienų nusken­do ir šią savaitę buvo išmontuota.

„Pro langus žmonės mato darbus ir juokiasi, kad „Titaniką“ paskandino. Dabar plaukia darbininkai valtimi ir van­denį dalgiais šienauja. Jau geriau išvis nedirbtų. Žmonės mato, kad visą vasarą technika nedirbo. Stovėjo vie­nas savivartis ir traktoriukas. Krantus išvalė, žoles iškirto, bandė kažką kasti, sudėjo į krūvas, kažkokie darbi­ninkai rinko šiukšles, ką galėjo, sumėtė vienam gyventojui į šlaitą, ko nepakėlė – sumetė atgal į Ventą. Gyven­tojai sako nematę, kad būtų išvežamos šiukšlės“, – sakė seniūnaitis.

„L. Neimanas rankos neduoda“

Projekto aprašyme nurodyta, kad Ventos upės pakrančių Kuršėnų mieste sutvarkymo (II etapo) darbus atlieka keturios įmonės, taip pat ir konkurse nugalėjusi UAB „Rušiota“. Už darbus šiai įmonei numatyta skirti 1,5 mln. Lt. Įmonei vadovauja Šiaulių rajono tarybos narys, rajono mero bendrapartietis socialdemokratas Laisvūnas Neimanas.

Ventos pakrantėse gyvenantys kuršėniškiai sako, kad ant automobilių, kurie atvykdavo tvarkyti Ventos apylin­kių, buvo užrašyta, kad jie priklauso Snieginos Neimanienės įmonei. S. Neimanienė yra L. Neimano žmona.

„Šiauliai plius“ pasiteiravus L. Neimano, kokius darbus dirbo jo vadovaujamos įmonės žmonės ir technika, L. Neimanas atsisakė komentuoti. Teįvardijo, kad visi darbai jau beveik baigti, likusi tik apdaila. Pasiūlęs informa­cijos apie atliktus darbus paklausti rajono savivaldybėje L. Neimanas pasakė: „Jūs geriau turėtumėte žinoti, gy­ventojai, o mes tik mokesčių mokėtojai“, – ir suskubo atsisveikinti.

Gyventojų skundas buvo adresuotas ir rajono Tarybos nariui Alfredui Jonuškai. „Formulė čia paprasta, matosi, kad darbai atlikti atmestinai. Gal darbai buvo netinkamai organizuoti, tad reikia rimtos ekspertizės. Savivaldy­bė turi stoti į gyventojų pusę ir iš darbų vykdytojų reikalauti kokybės. Meras mane jau informavo, kad dėl Ven­tos valymo bus atliktas tyrimas“, – sakė pašnekovas.

A. Jonuška teigė nežinantis, ar L. Neimano vadovaujama įmonė atlieka Ventos pakrančių valymo darbus. „Kon­kursą laimėjo kelios įmonės, bet jei man dabar L. Neimanas rankos neduoda, tai kažką reiškia“, – sakė A. Jo­nuška.

Rajono tarybos nario Vidmanto Šulčiaus teigimu, ir arkliui aišku, kad darbai prie Ventos atlikti netinkamai. I-ojo etapo metu dalis Ventos buvo išvalyta, o II-ojo etapo metu pakeltas dumblas suplaukė į išvalytąją dalį, tad dabar upė ties užtvanka užteršta labiau, nei buvo iki tol. „Reikia, kad visuomenė gautų visą informaciją, reika­lausime, kad specialistai darbų eigą patikrintų ir įvertintų“, – sakė V. Šulčius.

Projekto „Ventos upės pakrančių Kuršėnų mieste su­tvarkymas“ II etapas baigiasi, bet Ventos upėje iki šiol matosi nuskendę daiktai, neišvalytas, apžėlęs upės dugnas.

Rinkimai prasidėjo?

Projektą „Ventos upės pakrančių Kuršėnų mieste su­tvarkymas“ vykdo Šiaulių rajono savivaldybės admi­nistracija. Dokumentuose nurodyta, kad projektas, prasidėjęs 2010-ųjų liepą, turi baigtis šiemet gruodį. Projekto vertė – apie 4 mln. Lt, iš kurių 430 tūkst. Lt – Savivaldybės lėšos.

Vykdant projektą, planuota išvalyti 4590 m Ventos upės vagos (Kuršėnų mieste): iškasti dumblą, makro­fitus, žemsiurbe išsiurbti organinį gruntą, pašalinti iš­virtusius medžius, jų šakas, kelmus. Taip pat išvalyti 12 senvagių: iškasti dumblą su augmenija, makrofi­tus, žemsiurbe išsiurbti organinį gruntą, pašalinti kel­mus, nuovartas. Planuota sutvarkyti Ventos upės pa­krantes: pašalinti krūmus, medžius, nušienauti apsauginę juostą, sutvirtinti pažeistus šlaitus, pakrantes apsė­ti daugiamečių žolių mišiniu.
Vietos gyventojų bendruomenė
Norime Jūsų paklausti, kiek ilgai už Europos Sąjungos lėšas išvalyta Ventos upė liks švari, ar ji atrodys taip, kaip dabar atrodo išvalyta Venta.

„Rinkimai prasidėjo“, – taip gyventojų skundą ir sukeltas aistras dėl Ventos upės valymo pavadino Šiaulių rajo­no savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Lukšas. Jo teigimu, komisija dar nesudaryta, bet praėjusį šeštadienį Ventoje buvo atlikti batimetriniai tyrimai. Jie pakitimų nerodė.

„Aš nesiimu vertinti, kol darbai nepadaryti. Žmonėms visko gali atrodyti“, – sakė K. Lukšas.

Administracijos direktoriaus teigimu, projekte darbus atlieka kelios įmonės, pasirašiusios jungtinę sutartį. UAB „Rušiota“ pasirinkta kaip visų įmonių atstovas, per ją ir bendraujama su kitais projekto dalyviais.

„Už darbus atsako projektų vadovas, techninis prižiūrėtojas. Jei darbai bus blogai padaryti, agentūra neduos pi­nigų. Pasakysiu tiesiai, bus brokas – nepraeis“, – sakė K. Lukšas.

Vykdomą projektą prižiūri Aplinkos ministerija. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė pažadėjo gyventojų raš­tą išsyk perduoti Aplinkos apsaugos agentūrai, kad šie pradėtų tyrimą dėl atliekamų darbų kokybės.