Įstatymui įsigaliojus spalio mėnesį Masačiusetso valstijos didžiausia maisto švaistūnai nebegalės pasibaigusio galiojimo produktų lengva ranka išsiųsti į sąvartyną. Draudimas, kurį patvirtino senatorius Devealas Patricas, skirtas toms įstaigoms, kurios sukaupia daugiau nei toną maisto atliekų per vieną savaitę.
Dažniausiai tai yra universitetai, viešbučiai, maisto parduotuvės, įvairūs pramogų parkai ir maisto produktų perdirbėjai.
Laimi ir Žemė, ir verslininkai
Davidas Cashas, Masačiusetso Aplinkos apsaugos departamento atstovas, žurnalistams išvardino tokio griežto draudimo pliusus: daugiau maisto bus skirta tiems, kurie jo tikrai stinga, bus sutaupoma lėšų sąvartynų priežiūrai, mažiau išsiskirs šiltnamio efektą skatinančių dujų ir, jei įstaigos rinksis variantą atliekas kompostuoti, daugiau bus sukuriama vertingų trąšų.
„Čia ne „laimi-laimi (win-win, - angl.) situacija, - džiūgavo D. Cashas jį kalbinant žurnalistams. - Čia laimi-laimi-laimi-laimi-laimi-laimi-laimi situacija. 7 naudingi dalykai pasiekiami vienu sprendimu.“
Draudimas gal nėra toks baisus, kaip iš pradžių skamba. Tačiau jis paveiks apie 1700 įvairių gamintojų ir institucijų. Tiesa, jos apie planus įvesti tokias taisykles buvo informuotos dar 2012-aisiais.
Kai kurios maisto parduotuvės jau spėjo suskaičiuoti, jog per metus jos galėtų sutaupyti nuo 10 000 iki 20 000 dolerių (apytiksliai nuo 26 800 iki 53 600 litų), jei nevežtų maisto atliekų į sąvartynus, o efektyviai jas panaudotų.
Draudimas — kuris netrukus gali būti pritaikytas ir smulkiesiems verslininkams bei namų ūkiams —demonstruoja Masačiusetso valstijos ambicingą ėjimą link tikslo 80 proc. sumažinti į sąvartynus išvežamų atliekų kiekį. Kai kurios JAV valstijos, tokios kaip Vermontas ir Konektikutas, jau turi įsivedę aprašytas taisykles. Tiesa, jos yra kiek švelnesnės, nei netrukus įsigaliosiančios Masačiusetse.