Naras: esame pasirengę padėti

Žvejai povandeninkai norėtų daugiau prisidėti prie invazinių vėžių naikinimo
Povandeninės žūklės entuziastas Vilius labai nusistebėjo, kad plintant invaziniams vėžiams narams neleidžiama jų gaudyti. Jo teigimu, narai labai stipriai galėtų sumažinti šių vėžių populiacijas. Be to, pašnekovas tikino, kad atskirti rainuotosius ir žymėtuosius vėžius nuo mūsiškių vandenyje yra labai paprasta. Anot jo, apsirikimo tikimybė labai nedidelė.
V. Graičiūnas
tikėtina, atsiras tokių, kurie suabejos, ar pasinaudojant vėžių gaudymu nebus pradedamos medžioti žuvys. Šautuvas vandenyje gali būti paslepiamas. Todėl norint priimti pakeitimus reikia apsvarstyti tam tikrus dalykus.

„Mokslininkai dėl invazinių rūšių įžvelgia daug problemų ir laiko jas naikintinomis. Tačiau pagal Mėgėjiškos žūklės taisykles narams, naudojantiems autonominę kvėpavimo įrangą, jų rinkti negalima. Aš manau, kad narai džiugiai sutiktų leidimą juos rinkti. Juo labiau, kad tuos vėžius po vandeniu atskirti labai paprasta. Narai tikrai galėtų labai daug prisidėti prie to, kad tokių vėžių būtų mažiau. O dabar yra toks nesutapimas. Mokslininkai sako, kad invazinius vėžius reikia naikinti, bet taisyklės to daryti neleidžia“, - sakė Vilius.

Idėja gera, jei narai negudrautų

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas GRYNAS.lt informavo, kad žvejai povandenininkai invazinius vėžius gali gaudyti tik tuose vandens telkiniuose, kur apskritai leidžiama povandeninė žūklė. O ten, kur povandenininkai su šautuvais pasirodyti negali, nardydami jie negali graibyti ir vėžių.
Narai mano, kad galėtų sugauti labai daug invazinių vėžių
„Ten, kur leidžiama povandeninė žvejyba, narai rankomis gali gaudyti tik invazinius vėžius – rainuotosius ir žymėtuosius. Vietinių rūšių jie gaudyti iš viso negali. Čia jiems nereikia atsižvelgti nei į dydį, nei į kiekį. Tačiau siauražnyplius ir plačiažnyplius galima gaudyti tik samteliais ir bučiukais. Rankomis jų negali gaudyti niekas. Sutikčiau, kad gana sportiška juos rinkti rankomis, tačiau tada jie gali būti paimami ir iš savo buveinių. Tokiu atveju paliekama labai maža tikimybė vėžiui pabėgti“, - aiškino V. Graičiūnas.
Naras Vilius
Aš manau, kad narai džiugiai sutiktų leidimą juos rinkti. Juo labiau, kad tuos vėžius po vandeniu atskirti labai paprasta. Narai tikrai galėtų labai daug prisidėti prie to, kad tokių vėžių būtų mažiau. O dabar yra toks nesutapimas. Mokslininkai sako, kad invazinius vėžius reikia naikinti, bet taisyklės to daryti neleidžia.

Pasidomėjus, ar logiška drausti narams invazinius vėžius gaudyti ten, kur povandeninė žūklė yra draudžiama, pašnekovas teigė, kad narų pasiūlymas keisti esamą tvarką turi pagrindo ir tikrai yra svarstytinas. Tačiau Aplinkos ministerijos atstovas atkreipė dėmesį, kad būtini ir tam tikri saugikliai, kad prisidengiant vėžių gaudymu narai draudžiamose vietose nepradėtų naudoti žuvų medžioklei skirtų šautuvų.

„Nuostata, kad ten, kur draudžiama povandeninė žvejyba, draudžiama gaudyti invazinius vėžius, mano manymu, yra keistina. Panirus vėžiai gerai matosi ir jų tikrai galima daug pririnkti. Taip gamtai būtų padaroma ne žala, bet nauda. Tuos pokyčius tikrai reikės aptarti. Tačiau, tikėtina, atsiras tokių, kurie suabejos, ar pasinaudojant vėžių gaudymu nebus pradedamos medžioti žuvys. Šautuvas vandenyje gali būti paslepiamas. Todėl norint priimti pakeitimus reikia apsvarstyti tam tikrus dalykus“, - teigė V. Graičiūnas.