Upėmis į Baltijos jūrą dėl žemdirbystės, laivybos, žvejybos bei neatsakingo žmonių elgesio suplaukia tonos atliekų. Remiantis Jungtinių Tautų aplinkos apsaugos programos statistika, į pasaulio jūras kasmet patenka apie 6 milijonai tonų šiukšlių.

Palyginimui – vidutiniame Lietuvos sąvartyne telpa apie 1 milijonas tonų atliekų, didmiesčių sąvartynuose - 2-3 mln. tonų. 2011-aisiais visoje Lietuvoje išmesta apie 5,4 mln. tonų atliekų, taigi jūras pasiekiančių šiukšlių kiekis – didesnis nei per metus išmeta visi lietuviai kartu sudėjus. Iš šių 6 milijonų 15 proc. nusėda paplūdimiuose, 15 proc. plaukioja vandens paviršiuje, o 70 proc. nugrimzta į dugną.

Vien bendrovė „Palangos komunalininkas“ vasaros sezono metu iš Palangos paplūdimio surenka apie 40 tonų šiukšlių kasdien.

Šarūnas Vaitkus
Daugeliui mūsų šalies gyventojų poilsis prie Baltijos jūros yra neatsiejama atostogų dalis, todėl mums labai svarbu, kad kurorte atostogaujantys žmonės jaustųsi saugiai ir jūra jiems teiktų didžiausią džiaugsmą.

Svarbus kiekvieno iš mūsų elgesys

„Norime atkreipti visuomenės dėmesį, kad nuo kiekvieno iš mūsų priklauso, kokioje Baltijos jūroje ateityje maudysis Lietuvos vaikai. Į ją patekusios atliekos niekur nedingsta, tai, ką išmetame į gamtą, grįžta mums atgal“, – sako „Mes Darom“ vadovė Roberta Ažukaitė.

Pasaulinėje praktikoje apie 80 proc. šiukšlių, patenkančių į jūrinę aplinką, sudaro būtent žemyninės kilmės šiukšlės, kurios būna paplūdimiuose, prieplaukose ar net už kelių kilometrų nuo jūros pakrantės, atkeliauja įtekančių upių vandenimis.
Baltijos jūros dugne aptinkama ne mažiau atliekų, nei ežeruose

„Mes Darom“ iniciatyvą skatinti Baltijos jūros tausojimą palaiko ir Aplinkos ministerija, savo ruožtu įgyvendinanti tam pačiam tikslui skirtą Baltijos jūros regiono strategijos veiksmų planą. „Baltijos jūros būklė nėra pavyzdinė – todėl visos aplink jūrą esančios valstybės vienijasi siekdamos sumažinti jos užterštumą. Visuomenės palaikymas, atsakingas kiekvieno iš mūsų elgesys – pagrindas šių problemų sprendimui“, – teigia Aplinkos ministerijos Vandenų departamento vedėjas Dalius Krinickas.

Džiaugiasi, kad besibaigiant vasarai nuspręsta apsikuopti

„Daugeliui mūsų šalies gyventojų poilsis prie Baltijos jūros yra neatsiejama atostogų dalis, todėl mums labai svarbu, kad kurorte atostogaujantys žmonės jaustųsi saugiai ir jūra jiems teiktų didžiausią džiaugsmą. Sveikiname iniciatyvą besibaigiant vasarai išvalyti susikaupusias atliekas, kad ateityje prie jūros visiems ilsėtis būtų dar maloniau“, – sako projekto partnerės Palangos miesto savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus.

Prie projekto „Mes už švarią jūrą!“ jungiasi ir bendrovė „Coca-Cola HBC Lietuva“, kurios darbuotojai padės Šventosios uostą valysiantiems narams.
Baltijos jūra

„Savo gamyboje naudojame vandenį, todėl įvairiose Europos šalyse nuolat skatiname ir palaikome iniciatyvas, padedančias vandens telkiniams tapti švaresniais – mūsų savanoriai valo upes, ežerus, jų paplūdimius, – sako šios kompanijos gamyklos vadovas Saulius Bitinas. – Be to, Viduržemio jūros regiono šalyse remiame vartotojų švietimo kampaniją, skirtą jūros taršos prevencijai, kuri mums yra geroji praktika ir Lietuvoje“.

Projekto „Mes už švarią jūrą!“ renginys vyks rugpjūčio 29 d. 9 – 13 val. Šventosios uoste.
Daugiau apie iniciatyvą galite sužinoti ČIA.