„Džiugina tai, kad žmonės informuoja ne tik apie patį pažeidimo faktą, bet ir nurodo pažeidėjo, palikusio atliekas neleistinoje vietoje, automobilio numerį. Taip lengviau ne tik jį surasti, bet ir pareikalauti sutvarkyti savo paties atliekas“, – sakė Alytaus regiono Aplinkos apsaugos departamento Alytaus miesto agentūros vadovas Jaunius Janonis.

Paprastesnis šiferio sutvarkymo būdas „neišdegė“

Šį mėnesį aplinkosaugininkai skyrė 150 litų baudą alytiškiui, kuris prie bendrojo naudojimo konteinerių atvežė ir paliko šiferio krūvą. Tai išvydę aplinkinių namų gyventojai nufotografavo nevaleiką ir nuotrauką su aiškiai matomais automobilio numeriais atsiuntė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui. Informacija buvo perduota Aplinkos apsaugos departamento pareigūnams, kurie nustatė pažeidėją, skyrė jam administracinę nuobaudą už aplinkos teršimą pavojingomis medžiagomis ir pareikalavo surinkti bei į pavojingų atliekų aikštelę išvežti ne vietoje paliktą šiferį.
Jaunius Janonis
Nustatyti pažeidėjus mums padeda daug kur miestuose įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tačiau gyventojų pranešimai apie konkrečius atvejus su konkrečiais įrodymais ir paspartina, ir palengvina šį procesą.

„Gavome dokumentus, patvirtinančius, kad šiferis pristatytas, viskas sutvarkyta“, – sakė J. Janonis.

Atsižvelgdami į tai bei įvertinę, kad alytiškis nusižengimą padarė pirmą kartą, dėl jo gailėjosi, aplinkosaugininkai jam skyrė pusės minimalaus įstatyme numatyto dydžio baudą, kuri siekia nuo 300 iki 600 litų.
Pilietis, pilantis stambiagabarites atliekas šalia rūšiavimo konteinerių

Atliekas iš miškelio parsivežė

Pasak J. Janonio, dažniausiai sulaukiama pranešimų apie prie konteinerių paliekamas padangas, daugiabučių namų gyventojai skundžiasi, kad prie jų konteinerių atliekas atveža ir palieka savo rūsius ir ūkinius pastatus tvarkantys individualių namų šeimininkai. Neseniai sulaukta informacijos apie miškelyje išverstas statybų atliekas, kurias teršėjui taip pat teko pačiam sutvarkyti ir dar sumokėti baudą už aplinkos teršimą.

„Nustatyti pažeidėjus mums padeda daug kur miestuose įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tačiau gyventojų pranešimai apie konkrečius atvejus su konkrečiais įrodymais ir paspartina, ir palengvina šį procesą“, – kalbėjo J. Janonis.
Citata
Prie bendrojo naudojimo konteinerių paliktų senų baldų, padangų ar statybos liekanų, komunalinių atliekų tvarkytojai nesurenka ir netvarko. Tad ne vietoje palikti rakandai ilgai bjauroja vaizdą, teršia aplinką, o galiausiai už jų sutvarkymą, jeigu nenustatomas pažeidėjas, tenka sumokėti visiems atliekų turėtojams.

Jis pastebėjo, kad netinkamo atliekų tvarkymo atvejų mažėja. Tam įtakos neabejotinai turi didėjantis gyventojų atsakingumas ir sąmoningumas bei vis geresnės atliekų tvarkymo ir rūšiavimo galimybės.

„Jau beveik visi regiono gyventojai turi sąlygas rūšiuoti visas namuose susidarančias atliekas: ne tik daugiabučių, bet ir individualių namų gyventojai yra aprūpinti rūšiavimo konteineriais, šiuo metu baigiami dalinti konteineriai stiklo pakuotėms. Visose regiono savivaldybėse gyventojams patogiose vietose yra įrengtos stambiųjų ir kitų atliekų surinkimo aikštelės, elektros ir elektronikos atliekos kelis kartus per metus surenkamos apvažiavimo būdu“, – priminė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Jei nepraneši - už tvarkymą mokėsi pats

Anot jo, gyventojai, pranešdami apie teršėjus, elgiasi labai teisingai, nes pirmiausia jie gina savo pačių aplinką ir interesus.

Prie bendrojo naudojimo konteinerių paliktų senų baldų, padangų ar statybos liekanų, komunalinių atliekų tvarkytojai nesurenka ir netvarko. Tad ne vietoje palikti rakandai ilgai bjauroja vaizdą, teršia aplinką, o galiausiai už jų sutvarkymą, jeigu nenustatomas pažeidėjas, tenka sumokėti visiems atliekų turėtojams.

Todėl pastebėjus netinkamai savo atliekomis bandančius atsikratyti teršėjus reikia arba pareikalauti sutvarkyti, arba pranešti apie juos savivaldybės aplinkos apsaugos skyriui, aplinkos apsaugos departamento pareigūnams ar Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui.