Paprastoji ūdra (lot. lutra lutra) yra Raudonosios knygos saugoma rūšis, taip pat įrašyta į Europos bendrijos svarbos gyvūnų ir augalų rūšių, kurioms reikalinga griežta apsauga, ir Europos bendrijos svarbos gyvūnų ir augalų rūšių, kurių ėmimui iš gamtos ir naudojimui gali būti taikomos tvarkymo priemonės, sąrašą. Pagal Aplinkos ministerijos nustatytą tvarką, draudžiama, bet kokia forma tyčia gaudyti ar žudyti į sąrašą įtrauktų rūšių gyvūnus (ne tik ūdras) visuose jų gyvenimo etapuose, juos tyčia trikdyti, ypač jų perėjimo, jauniklių auginimo, žiemos miego ir migracijos metu, tyčia  naikinti  ar rinkti šių rūšių gyvūnų kiaušinius  gamtoje, pažeisti ar naikinti šių rūšių gyvūnų perėjimo ar poilsio vietas.

Citata
Pagal Aplinkos ministerijos nustatytą tvarką, draudžiama, bet kokia forma tyčia gaudyti ar žudyti į sąrašą įtrauktų rūšių gyvūnus (ne tik ūdras) visuose jų gyvenimo etapuose.

Aplinkos ministro įsakymu pavesta RAAD organizuoti duomenų apie gyvūnų, įtrauktų į sąrašą, individų atsitiktinį gaudymą ar sunaikinimą (žuvimą autoįvykio, ūkinės veiklos metu ir pan.) rinkimą ir teikti informaciją aplinkos ministerijai. Todėl informacija apie pastebėtus žuvusius žvėrelius yra labai svarbi, ir privalu apie tai žinoti ne tik medžiotojams, bet visiems gyventojams, įstaigoms, įmonėms ar organizacijoms. 

Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta administracinė atsakomybė už neteisėtą laukinių augalų ar grybų, jų dalių rinkimą, žalojimas ar naikinimą, perdirbimą ar gabenimą iki 1000 litų. Iki tūkstančio litų administracinę baudą galima užsitraukti ir sunaikinus, tyčia sužalojus, prekiaujant ar pasisavinus saugomą laukinį gyvūną. Abiem atvejais, gali būti skaičiuojama žala padaryta gamtai.
Rokiškio rajono agentūra praneša, kad beveik kiekvienais metais keliuose žūsta 1-2 ūdros. Lietuvoje 1996 metais buvo iš viso apie 1300 šių gyvūnėlių. Visą saugomų augalų rūšių ir saugomų laukinių gyvūnų sąrašą galima rasti čia.