Ši akcija – „EMP recycling“ kartu su Aplinkos ministerija įgyvendinamo socialinio projekto www.mesk-i-konteineri.lt dalis.

„Akcija subūrė bendruomenes vienam tikslui ir tai motyvavo žmones labiau stengtis rūšiuoti, – sako projekto www.mesk-i-konteineri.lt vadovė Justė Stumbrytė. – Prizai neabejotinai irgi paskatino tai daryti, ypač moksleivius, tačiau svarbiausia, kad akcijoje dalyvavusieji jau suvoks tokių atliekų rūšiavimo svarbą.“

„Gerumo akcijoje“ dėl norimo prizo galėjo varžytis visos Lietuvos įstaigos, turinčios specialius EMP konteinerius – iš viso 1000 konteinerių per visą šalį. Nugalėtoja tapo Kaišiadorių rajono Kruonio gimnazija, surinkusi rekordinį kiekį – 2098 kg – elektronikos atliekų ir už tai laimėjusi 40 žmonių kelionę autobusu į Rygą. Kitus didžiuosius prizus pasidalino UAB „Švyturys-Utenos alus" (653 kg), AB „Grigiškės“ (459 kg), UAB „Verslo trikampis" (382 kg) ir kitos įmonės.
Įmonės varžėsi, kas surinks daugiau atliekų

Akcijos organizatoriai pastebi, kad jos metu ne tik išaugo žmonių susidomėjimas elektroninių atliekų konteineriais, bet ir jau kilo specifinių klausimų. „Dažnai sulaukdavome klausimų, ar į konteinerius galima mesti perdegusias lemputes ir panaudotas spausdintuvų kasetes. Tad visiems aiškinome, kad lemputės konteineryje sudužtų, o spausdintuvų kasetės nėra laikomos elektros ir elektroninės įrangos atliekomis, todėl nei vienų, nei kitų negalima mesti į EMP konteinerius“,– pasakoja J. Stumbrytė.

Anot „EMP recycling“ atstovės, pastebėta, kad jau keletą metų sutvarkytų smulkios elektronikos atliekų kiekis didėja. 2013 m. buvo sutvarkyta 18 proc. daugiau atliekų nei 2012 m., o šiais metais, matant dabartines tendencijas, planuojamas 32 proc. augimas, palyginti su 2012 m. „Didėja visuomenės aplinkosauginis sąmoningumas ir tai džiugina“, – sako J. Stumbrytė.
Į tokias dėžutes galima mesti elektronikos atliekas

Kad žmonėms būtų dar paprasčiau namuose rinkti nebeveikiančius smulkius elektroninius prietaisus, šią liepą „EMP recycling“ visoje Lietuvoje pradėjo nemokami dalinti gyventojams specialias dėžutes tokioms atliekoms – iš viso jų bus išdalinta 100 tūkst. vienetų.

Taip pat iki spalio vyksta dar viena projekto www.mesk-i-konteineri.lt akcija-loterija – į EMP konteinerį įmetus surinktus 3 kg smulkių elektroninių atliekų, galima laimėti prizų. Pasak J. Stumbrytės, tai dar viena galimybė šalies gyventojams lengvai ir paprastai išmesti nebenaudojamus smulkius elektros įrenginius, atsikratant įpročio kaupti daiktus namuose ar mesti kartu su buitinėmis atliekomis. 1000 specialių konteinerių, įrengtų 10-yje Lietuvos regionų, pasiekiami patogiausiose ir didžiausio žmonių srauto sulaukiančiose vietose: mokyklose, savivaldybėse, seniūnijose, bibliotekose, verslo centruose ir kitose viešose įstaigose.