Žuvis reikėjo saugoti nuo aplinkosaugininkų

GRYNAS.lt skaitytojas pranešė antradienį baigiamame nuleisti Renavo tvenkinyje pastebėjęs netikėtą reiškinį: „Antradienį buvo atvažiavusi Mažeikių medžiotojų ir žvejų draugija, kuri visą upės vagą užtvenkė tinklu ir gaudė pro ją plaukiančią žuvį. Bet, deja, beveik visą stambią žuvį kišo į maišus be vandens ir krovė į savo asmenines mašinas. Vienas reisas po kito. Manau, galėjo būti išvežta kelios tonos žuvies. Savo akimis mačiau, kaip 5-7 kg lydekų galvas daužė į akmenis ir dėjo į maišus. 10 kg karpiai taip pat tapo gamtosaugininkų ir kartu atvažiavusių jų draugų grobiu.“

Susirūpinęs tvenkinio žuvies likimu žvejas tikino paskambinęs Mažeikių rajono agentūros vedėjui Niliui Kupliauskui, kuris GRYNAS.lt yra teigęs, kad žuvis specialiai iš vandens telkinio nebus gaudoma. Aplinkosaugininkas žurnalistui prieš kiek laiko sakė, kad visa žuvis pateks į upę, kuria pasieks kitus tvenkinius.
E. Virkutis
Tikra nesąmonė paskelbta. Dalį žuvies sugavom, o kita dalis nuplaukė žemyn upe. Sugauta žuvimi įžuvinome kitus vandens telkinius. Gal koks žmogelis ir paėmė kokią žuvelę. Bet nieko blogo ten tikrai nebuvo.

„Jis atsakė, kad didelės žuvys neišgyventų, nors ir bukam aišku, kad didelė žuvis ištvermingesnė ir tikrai išgyventų nuplaukusi pasroviui, kur daugiau deguonies, juolab, kad už kelių kilometrų yra kita užtvankėlė. Be to, jis sakė, kad nemato nieko blogo, jei dalį žuvies išsidalina tie, kuriems suteiktas leidimas išgaudyti žuvį įžuvinti kitiems vandens telkiniams“, - piktinosi skaitytojas.

Taip pat jis pastebėjo, kad nebuvo sulaikyti žmonės, kurie nelegaliai rankomis rinko žuvis, kurios negalėjo pasprukti. „Buvo rašoma, kad bus skirtos papildomos pajėgos iš kitų rajonų, kad tik būtų apsaugota žuvis. Deja, saugoti reikia nuo pačių saugotojų“, - apgailestavo vyras.

Labai daug įtarimų jam sukėlė tai, kad žuvį specialiais tinklais gaudę žmonės neturėjo talpų, skirtų žuviai gabenti. Anot žvejo, talpa atsirado tik vėliau, kai dienos darbai jau buvo beveik baigti: „Kai įtarė, kad kažkas juos paskundė, dėl vaizdo į vieną talpą sudėjo 30 – 40 kg žuvies.“

Aplinkosaugininkas: viskas legalu

Mažeikių rajono agentūros vedėjo N. Kupliausko pasidomėjus, ar tiesa, kad aplinkosaugininkai kartu su Mažeikių medžiotojų ir žvejų draugija antradienį namo parsinešė žuvies iš Renavo tvenkinio, jis iš karto nukirto, kad tai nesąmonė. Pareigūnas GRYNAS.lt tikino, kad žuvis gaudyta turint visus leidimus.

„Tai yra visiška nesąmonė. Žodis „aplinkosaugininkai“ skamba keistai, nes šiuo metu tik vienas dirbu. Medžiotojų ir žvejų draugija yra gavusi leidimą iš Aplinkos ministerijos. Žuvis buvo gaudoma tam, kad būtų vežama į Kalnijų tvenkinį, Sedos ir Plinkšių ežerus. Į nuosavas mašinas tikrai niekas nebuvo dedama. Žmonės mus visiems skundžia, nes niekam neleidom gaudyti žuvies. Tuo metu, kai mes išvažiuodavom išvežti žuvį, gal kas įšokdavo į vandenį ir paimdavo žuvies. Kaimiečiai jos tarpusavyje nepasidalino. O kai grįždavom – vėl ramu“, - kaltinimus neigė aplinkosaugininkas.
Taip atrodė Renavo tvenkinys prieš nuleidžiant jo vandenį
Jis teigė, kad antradienį, kai buvo gaudoma žuvis, negalėjo pričiupti visų nelegaliai žvejojančių, nes tuo metu dirbo tik vienas – kolegos atostogavo. Kaip tik todėl jis, suprasdamas, kad gali būti piktnaudžiavimo atvejų, pagalbos galiausiai paprašė Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnų. Jie surengė pasalą, kurios metu buvo sugauti du brakonieriai, žuvį gaudę žeberklais.
Žvejas
Buvo rašoma, kad bus skirtos papildomos pajėgos iš kitų rajonų, kad tik būtų apsaugota žuvis. Deja, saugoti reikia nuo pačių saugotojų.

Taip pat jis teigė, kad žuvį galintys sužeisti tinklai nebuvo naudojami: „Žmonės visko prišneka – man jau nervai kyla. Ar tik nereikės pradėti bylinėtis? Juk mūsų mašinos yra su „čipsais“ – niekur nepastebėtas nepajudėsi. Visi sugavimo kiekiai surašyti specialiuose žurnaluose. Bet vis tiek puola iš visų pusių. Tiesiog neleidžia dirbti. Tinklais tikrai niekas negaudė. Tam buvo naudojamas dvibridis tinklas, turintis smulkias akytes. Buvo gautas leidimas traukiamam tinklui naudoti.“

Pareigūnas teigė, kad nuo liepos 16 dienos pradėjus nuleisti vandens telkinį, rimtesnių brakonieriavimo atvejų nebuvo nustatyta. Pričiupti tik tie žvejai, kurie į žūklę susiruošė be leidimų. O kad nebuvo griežtos kontrolės, pareigūnas nesutiko. Jis pripažino kasdien apžiūrėdavęs tvenkinio pakrantes. Anot N. Kupliausko, žvejams su meškerėmis žuvauti nebuvo draudžiama. Tokio draudimo nėra ir dabar.

Žuvis gaudęs žvejas: nieko blogo nebuvo

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Mažeikių skyriaus pirmininkas Egidijus Virkutis, išgirdęs kokiu klausimu skambina žurnalistas, taip pat nukirto, kad skaitytojo teiginiai – laužti iš piršto. Jo teigimu, antradienį žuvis gaudyta teisėtai.

„Tikra nesąmonė paskelbta. Dalį žuvies sugavom, o kita dalis nuplaukė žemyn upe. Sugauta žuvimi įžuvinome kitus vandens telkinius. Gal koks žmogelis ir paėmė kokią žuvelę. Bet nieko blogo ten tikrai nebuvo. Darbus pradėjom šeštą ryto ir pabaigėm 18 valandą vakaro. Viskas buvo sveriama ir yra tiksli apskaita“, - tikino pašnekovas.
N. Kupliauskas
Žmonės visko prišneka – man jau nervai kyla. Ar tik nereikės pradėti bylinėtis? Juk mūsų mašinos yra su „čipsais“ – niekur nepastebėtas nepajudėsi. Visi sugavimo kiekiai surašyti specialiuose žurnaluose. Bet vis tiek puola iš visų pusių. Tiesiog neleidžia dirbti.

Visgi jis atkreipė dėmesį, kad suktis teko labai greitai, kadangi karštą dieną žuvis gaišo vos ištraukta iš vandens. E. Virkutis teigė, kad daugiausia buvo sugauta karšių ir lydekų. Tačiau pasakyti, kiek tiksliai kilogramų žuvies buvo „susemta“, jis negalėjo.

Pradėtas patikrinimas

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Raimondas Šiukšteris teigė sulaukęs ir daugiau skundų dėl antradienį gaudytos žuvies. Atsižvelgiant į tai GRYNAS.lt jis informavo, kad Gamtos apsaugos departamentas pradeda tyrimą, kurio metu turėtų paaiškėti visos aplinkybės.

„Tam tikros informacijos gavome. Ir savo ruožtu atliekame patikrinimą. Šis vandens telkinys yra išnuomotas Medžiotojų ir žvejų draugijai ir šiuo metu ten vyksta tam tikri užtvankos remonto darbai. Ji turėjo leidimą žuvį pervežti į kitus vandens telkinius“, - informavo inspekcijos viršininkas.

Aplinkos ministerijos viceministras Linas Jonauskas, išdavęs leidimą Renavo tvenkinyje gaudyti žuvį, liko nustebęs gauta informacija ir tikino artimiausiu metu įsigilinsiąs į susidariusią situaciją. „Aš vakar pasirašiau leidimą perkelti žuvį į kitus vandens telkinius. Tačiau tą turi daryti ne pavieniai žvejai ir ne turguje pirktais tinklais. Gamtosaugininkai paklausė, ar ministerija tam neprieštarauja. Ir mes leidimą davėme“, - teigė viceministras.

Savo pavaldinius gina

GRYNAS.lt paskelbus publikaciją, iš Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento atskriejo pranešimas, kad Mažeikių rajono agentūros vedėjas elgėsi pagal visas taisykles ir jokių pažeidimų nepadarė.

Jame teigiama, kad 2014 07 25 d. Mažeikių rajono medžiotojų ir žvejų draugijai aplinkos apsaugos agentūra išdavė specialios žvejybos leidimą. Juo draugijai leista žvejoti traukiamu tinklu, kurio aukštis 3 m, akių dydis - 30 mm., sparnų ilgis - iki 15 m. Buvo leista gaudyti visų rūšių žuvis, neribojant jų skaičiaus. Žvejybos tikslas - žuvų perkėlimas į Plinkšių, Sedos ežerus ir Kalnijų tvenkinį.

 „2014 liepos 29 d., paskutinę tvenkinio nuleidimo dieną, buvo vykdoma žvejyba. Apie žvejybą ir jos vietą buvo informuotas Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas ir Mažeikių rajono savivaldybė. Žvejybą, pagal išduota leidimą, vykdė Mažeikių rajono medžiotojų ir žvejų draugija. Žvejybą stebėjo Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros darbuotojas. Žuvys buvo gaudomos tinklu, kraunamos į plastikinę talpyklą ir vežamos į Plinkšių, Sedos ežerus ir Kalnijų tvenkinį, šių vandens telkinių įžuvinimui. Buvo surašyti įžuvinimo aktai. Žuvys nebuvo užmušamos ar kitaip žalojamos, priešingai - užtikrinamas jų gyvybingumas", - teigiama pranešime.

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas informavo, kad buvo gauta informacija, jog aplinkos apsaugos agentūros darbuotojui ir Mažeikių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos darbuotojams išvežus žuvį, vietos gyventojai žuvis gaudo rankomis ir draudžiamais įrankiais. Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai sulaikė du vietos gyventojus, kurių vienas šake, o kitas rankomis, gaudė žuvis. Abiem vyrams surašyti protokolai (ATPK 87 st. 3 d.) ir gresia bauda nuo 400 iki 1000 Lt. Be to, jiems solidariai telks aplyginti gamtai padaryta žalą. Už sugautą salatį vyrai turės sumokėti 545.50 Lt gamtai padarytos žalos.

„Nuleidžiant Renavo tvenkinį mėgėjiška žvejyba ribojama nebuvo. Per tą laikotarpį buvo atlikti devyni patikrinimai. Buvo tikrinami žvejai ir nuo tvenkinio važiuojančios transporto priemonės. Patikrinta apie 70 žvejų. Dviem, neturėjusiems leidimų žvejybai, surašyti protokolai (ATPK. 87st.1d.). Daugiau pažeidimų nenustatyta", - rašoma pranešime