Panaudojus specialias priemones rudoji buvo sugauta bei perduota Kelmės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams. Kadangi gyvenvietėje negalima naudoti ginklų, lapė buvo sugauta gyva, tuomet nuvežta į miškingą vietą ir ten aplinkosaugininkai medžiotojų paprašė gyvūną nušauti.

Siekiant nustatyti laukinio gyvūno ligos priežastis, lapė pristatyta į Šiaulių apskrities valstybinės  maisto ir veterinarijos tarnybos laboratoriją.
Citata
Jis pagyrė Pašiaušės kaimo gyventojus už sąmoningumą - jie užrėmė lapę pagalbinėse patalpose, baimindamiesi, kad gyvūnas toliau klaidžios po gyvenvietę ir platins ligos užkratą.

Kelmės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veterinarijos gydytojas-inspektorius Arūnas Vileikis teigė, jog tyrimų rezultatai, ar tikrai lapė sirgo pasiutlige, turėtų būti gauti šiandien.

Gyvūnas elgėsi nebūdingai - gyventojų teigimu, jau kelias dienas klaidžiojo po gyvenvietę, nesišalino žmonių, ėjo prie jų namų ir sodybų. Vis tik A. Vileikis pripažįsta, kad lapė žmonių nepuolė, nebuvo agresyvi.

„Mums panašiausia, kad ji sirgo niežais. Gal buvo apkvaitusi ir nuo karščio, tačiau negali atmesti ir įtarimo, kad sirgo pasiutlige. Požymiai buvo būdingi gyvūnui sutrikusia sveikata. Pirmiausia, kad nebijo žmonių. Šiaip gyvūnas slepiasi, bėga kažkur, o ji jau kelias dienas vaikščiojo po gyvenvietę. Jei ištirs, kad nėra pasiutligės, tada jau ramiau bus žmonėms“ - kalbėjo A. Vileikis.
Kelmės VMVMT atstovas pridūrė, kad tarnyba specialiu skysčiu dezinfekavo visą gyventojų sandėliuką, taip pat narvą ir automobilį, kuriuo buvo gabentas žvėrelis.

„Niežais lapė žmogų irgi gali užkrėsti, bet šios niekas neglostė ir tie niežai žmogui gal nėra tokie pavojingi. Čia gal labiau grėsmė ilgaplaukiam gyvūnam“ - teigė A. Vileikis.

Europoje pagrindinės pasiutligės viruso nešiotojos yra rudosios lapės. Jos gausiai paplitusios, todėl formuoja pasiutligės židinius Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse (ligą taip pat nešioja usūriniai šunys, kiaunės, barsukai, žebenkštys, šeškai ir šermuonėliai).

Su šiais žvėreliais reikia elgtis atsargiai. Jeigu lapė atėjo į kiemą, zuja, reikia nepaleisti tokio žvėries. Pastebėjus sužeistus, ar sergančius laukinius gyvūnus, apie tai reikia nedelsiant informuoti Gyvūnų globėjų asociaciją (telefonais : 8-686-44828, 8-655-70058.)

Vienas pasiutlige sergantis žvėris gali užkrėsti daugybę kitų gyvūnų, taip pat ir žmonės.

Bus papildyta