Šiaulių aplinkos apsaugos departamento, Kelmės rajono agentūros vedėjo pareigas laikinai einantis Darius Laurinavičius patvirtino informaciją, jog šiame rajone iš vienai moteriai priklausančio aptvaro prasilaužė ar specialiai buvo paleista bizonų banda.
A. Vaičiulis
Jei reikės policijos pagalbos juo perginti kur per kelią – mes padėsime. Kol kas tokio prašymo taip apt nesame gavę.

Visa šių stambių gyvulių padaryta žala guls ant bizonų savininkės pečių.  Moteris juos laikė eksponavimui ir veisimui, tačiau pastaraisiais metais žurnalistams yra sakiusi, jog galvoja verslą perkelti į užsienį. 

Bizonai priklauso Audrai ir vokiečiui Rolandui Schelenz. Kadangi savininkė šiuo metu yra išvykusi į užsienį, visus su bizonais susijusius reikalus tvarko įgaliotas asmuo - Irena Latakienė.
Vud Bafalo nacionalinis parkas, Kanada (asociatyvi nuotr.)

D. Laurinavičiaus teigimu, ji Aplinkos apsaugos agentūrai jau pateikė prašymą bizonus sugaudyti arba sumedžioti. Kadangi šie didingi žvėrys nėra įtraukti į Lietuvos medžiojamų gyvūnų sąrašus, jų medžioti net tuomet, jei jie daro žalą pasėliams, negalima.

Ūkininkai skundžiasi patyrę nuostolių

Bizonų rančos „Lietuva“ savininkė Audra Schelenz naujienų portalui Etaplius.lt patvirtino, kad raguočiai ištrūko iš rančos. „Bizonai išėjo į laisvę. Šiuo metu esu Vokietijoje, laukiu skrydžio į Lietuvą. Daugiau nieko nekomentuosiu“, – kalbėjo vienos didžiausių Baltijos šalyse bizonų rančos „Lietuva“ savininkė.

Kaip įvyko incidentas ir kokie jo padariniai, moteris teigė negalinti pasakyti. „Esu beveik už 2 tūkst. kilometrų, nieko nežinau. Be manęs, su jumis daugiau niekas toje rančoje nešnekės. Apskritai, čia jokios nelaimės nėra“, – bėrė A. Schelenz.

Kita vertus, vietiniai ūkininkai jau skundžiasi, jog šimtui sunkiasvorių raguočių perėjus per lauką, iš jo telieka ištrypta plynė.

Kaip DELFI sakė Kelmės Kelių policijos grupės vyresnysis specialistas Albinas Vaičiulis, ketvirtadienio ryte į aptvarą buvo sugrįžę vos keli gyvūnai.

„Vakar apie 6.30 val. policija gavo pranešimą, kad aptvare pasigesta 110-ties bizonų. Tą pačią dieną jie surasti netoliese miške. Maždaug iki 10-11 valandos keturi jų grįžo į aptvarą, kiti vis dar miške. Kiek mums žinoma, policija kol kas negavo žmonių skundų dėl jų padarytos žalos. Jei reikės policijos pagalbos juo perginti kur per kelią – mes padėsime. Kol kas tokio prašymo taip pat nesame gavę“, - sakė A. Vaičiulis.

Šiaulių televizijos žurnalistų duomenimis, ketvirtadienį apie 12.30 val. vietos ūkininkai bizonus apsupo visureigiais ir juos po atsargiai gena link aptvaro.

Popiet dauguma žvėrių jau buvo sugrąžinti į aptvarą, tik viena sustresavusi patelė su dviem jaunikliais palikta maždaug už 7 kilometrų nuo rančos, miške.
Ją žadama mėginti lydėti atgal tuomet, kai nusiramins.