Pavojingų atliekų mesti į šiukšlių kibirą negalima

„Parodant, kaip veikia sistema, galima įmesti...“ – tokie buvo ministro žodžiai imituojant telefono išmetimą. Tačiau čia pat įsiterpė ir aplinkos viceministras Almantas Petkus, juokaudamas pabaręs ministrą. „Po tokio ministro gesto netekau žado. Čia reikia mesti ne veikiančius telefonus, bet atliekas“, - juokėsi viceministras.

Vis dėlto į V. Mazuronio norą išbandyti naują konteinerį buvo sureaguota. Jam buvo įteiktas senas raudonas laidinis telefonas, kurį ministras sugrūsdamas į dėžę sakė: „Taip jam ir reikia!“ O viceministras A. Petkus į konteinerį įkišo virdulį ir juokaudamas sakė, kad tokiu būdu bus paneigtas mitas, jog valdininkai be kavos gėrimo daugiau nieko neveikia. „Su lig šitos atliekos surinkimu sunaikinkime mitą, kad valstybės tarnautojai be kavos gėrimo daugiau nieko nedirba. Todėl išmetam šį virdulį ir einam rimtai dirbti“, - šmaikštavo A. Petkus.

Į ministerijos kiemelį susirinkusiems žurnalistams buvo pristatyti universalios paskirties elektronikos atliekų surinkimo konteineriai. Iš viso jų iki liepos pirmosios įvairiose Lietuvos vietose bus pastatyta daugiau nei 3600.

Elektroninių atliekų surinkimą ir perdirbimą organizuojančios Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) naujasis atliekų surinkimo tinklas - pirmoji universali elektroninės įrangos, baterijų ir dujošvyčių lempučių surinkimo sistema. Planuojama, kad per metus kiekvienas konteineris surinks apie 250 tonų atliekų. Šie universalūs konteineriai bus pastatyti prekybos centruose, juos prižiūrės informacijos centrų darbuotojai.

„Atliekų, ypač smulkiosios elektronikos, rūšiavimas vis dar yra didelė problema. Lietuva iki šiol nepasiekia nustatytos per metus privalomos surinkti elektronikos atliekų normos – 4 kg per metus vienam gyventojui,“ – pristatydamas plačiausią Lietuvoje elektronikos, baterijų ir dujošvyčių lempų surinkimo tinklą kalbėjo Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) vadovas Mantas Varaška. - „Kuo arčiau gyventojų bus pastatomi konteineriai, tuo daugiau surinksime atliekų.“

A. Petkus atkreipė dėmesį, kad nors gyventojai nuolat informuojami apie elektroninių atliekų rūšiavimą ir perdirbimą, daug tokių atliekų vis dar metamos į bendrus konteinerius arba kaupiamos namuose. Skaičiuojama, kad per metus nuperkami beveik 25 000 tonų elektroninių prietaisų. Vadinasi, tiek pat anksčiau ar vėliau yra išmetama.

„Pastebima tendencija, kad žmonės, tvarkydami aplinką ir atsikratydami atliekomis, su elektronika elgiasi ne visai tinkamai. Ypač tai būdinga mažajai elektronikai. Dažniausiai nueinama paprasčiausiu keliu – pavojingos elektroninės atliekos sumetamos į šiukšlių kibirą ir galiausiai jos patenka į bendrą komunalinių atliekų srautą. Todėl raginu tokias atliekas mesti į šiuos konteinerius. Tada bus užkirstas kelias pavojingų atliekų patekimui į aplinką. Tokiu būdu jos bus perdirbtos į naujus produktus“, - sakė A. Petkus.

Konteineriai pasklis po visą Lietuvą

V. Mazuronis pabrėžė, kad įgyvendinant Aplinkos ministerijos finansuojamą projektą, didelė dalis Lietuvos miestų ir miestelių gyventojų nuo šiol galės lengviau atsikratyti elektronikos atliekų. Kiekviena savivaldybė gaus apie 60 tokių konteinerių. Jiems nupirkti Aplinkos ministerijos Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas skyrė 460 tūkst. Lt.
A. Petkus
Dažniausiai nueinama paprasčiausiu keliu – pavojingos elektroninės atliekos sumetamos į šiukšlių kibirą ir galiausiai jos patenka į bendrą komunalinių atliekų srautą. Todėl raginu tokias atliekas mesti į šiuos konteinerius. Tada bus užkirstas kelias pavojingų atliekų patekimui į aplinką.

„Tai yra dar vienas labai rimtas žingsnis surenkant elektroninę įrangą. Iki šiol prekybos centruose stovėjo nedidelės dėžės. O dabar bus pastatyta daugiau nei 500 tokių patogių surinkimo dėžių Lietuvos prekybos centruose. Tai yra labai aktualus klausimas elektroninės įrangos surinkimo kontekste“, - kalbėjo V. Mazuronis.

550 tokių konteinerių bus pastatyti įvairiuose Lietuvos vietovėse. Esant reikalui jie gali būti perkeliami iš vienos vietos į kitą.

Viešose įstaigose, seniūnijose ar bendrijose planuojama pastatyti apie 3000 dvinarių baterijų ir dujošvyčių lempų rinktuvų. Didžiuosius konteinerius, į kuriuos galima mesti ir stambią buitinę techniką, papildys dar 40 tokių konteinerių.

Visą konteinerių sistemą ir surinkimo tinklą vykdo Elektronikos platintojų asociacija. Elektronikos atliekų surinkimo taškus galima rasti čia.