Suslėpiau galus ir viskas tvarkoje

Skaitytojas Vilius pasakoja, kad apsilankęs viename iš tarybinių metalinių laikinųjų garažų masyvų Pašilaičių rajone nustebo – jo teigimu, šiukšlinimo mastai buvo ne tik įspūdingi, bet tiesiog įžūlūs.

„Dėl vienų ar kitų priežasčių rėtėja garažų, toje vietoje paliekama padangų, automobilių dalių, plastikų, ir įvairių naftos produktų – tepalų ir kitko. Pasitaiko ir baldų. Garažas dėl vienokių ar kitokių priežasčių yra nukeliamas, o jame esančios minėtos pavojingos atliekos tiesiog suverčiamos į po garažu buvusią duobę. Bėga laikas, prie duobės atsiranda šviežios žemės kauburys, atvežtas tikrai ne su karučiu, o su sunkvežimiu. Tas kauburys kiek apauga žolėmis, lyg jis čia visuomet ir būtų buvęs. Spėju, kad pavasarį kauburys sulyginamas ant buvusios garažo vietos, užverčiant duobes su jose esančiomis pavojingomis atliekomis. Bėgant laikui vieta vėl užželia - ir prašom! Nei čia buvo, nei čia ką!“ - apie galimas nelegalias atliekų laidojimo schemas samprotavo skaitytojas.

Anot jo, toks „ūkiškas“ sovietinis teritorijos tvarkymo būdas išlikęs iki šių dienų. Vadovaujamasi paprasta taisykle - „suslėpiau galus ir viskas tvarkoje“.

„Nereikia būti genijum, užtenka pasižiūrėti maps.lt į metalinių garažų masyvus, ir mąstai, kokiame plote vyrauja ši tvarka, matomi plika akimi. Nesakau, kad visi buvę garažų plotai užteršti tepalais ir padangom bei plasmase, bet dauguma - taip. Šiuolaikiniai sąvartynai bent dugną turi, kuris neleidžia taršai skverbtis į giluminius sluoksnius. Plius sudėjus visą bendrą (garažų, - red. past.) plotą, išeitų žymiai didesnis plotas už legalaus tvarkingo sąvartyno. Ir dar pačiame mieste, įvairiuose taškuose“, - atsiųstame redakcijai laiške piktinosi Vilius.

Atliekas tvarko kolektyviai

Pašilaičių g. 1A įsikūrusios 515 garažų bendrijos vadovas Romaldas Latinskas teigė žinantis apie skaitytojo minimą garažų teritoriją ir ten įsivešėjusius sąvartynus, tačiau tikino, kad tai nėra jų bendrijos plotas.

„Mes tokių problemų neturime. Turime savo konteinerius, juos normaliai išveža. Bet jeigu kalbame apie tą pačią teritoriją (kur vyksta atliekų laidojimas – red. past.), žinau aš ją – ten paprastai ir padangų būna primesta, ir šiukšlių krūvos. Ta vieta nelabai kokia“, - sakė pašnekovas.

Jo teigimu, sunku pasakyti, kodėl viename Pašilaičių gale esantys garažai tvarkingi, o kitur vyrauja chaosas. Vyras spėjo, kad gal tai susiję su  netinkamoje vietoje pastatytais konteineriais.
Skaitytojas Vilius
Nesakau, kad visi buvę garažų plotai užteršti tepalais ir padangom bei plasmase, bet dauguma - taip. Šiuolaikiniai sąvartynai bent dugną turi, kuris neleidžia taršai skverbtis į giluminius sluoksnius.

Paklaustas, kaip jo atstovaujamos garažų bendrijos nariai sprendžia pavojingų atliekų tvarkymo klausimus, bendrijos pirmininkas teigė, kad tuo rūpinamasi kolektyviai: „Tokias atliekas išvežame centralizuotai, žmonės tai žino. Pavasarį, kai keičiamos padangos, jų primeta, bet mes turime tokį užkaborį viduje garažų, kur jas sandėliuojame“, - pasakojo R. Latinskas.

Nors konkrečiai jų garažas, kaip tikino pašnekovas, su šiukšlinimo atvejais nesusiduria, bendraja prasme mikrorajonuose esantys beglobiai metaliniai garažai iš tiesų yra problema. Ten pradedamos vežti įvairios atliekos, kurias gabena visai ne garažų savininkai, o pašaliniai žmonės.

„Kadangi atsiveria duobės, ten žmonės ir veža šiukšles. Vieni per kitus sužino ir šiukšlynai susidaro“, - patvirtino Pašilaičių gyventojas.

Seniūnė: tai nėra super problema

Savo ruožtu Pašilaičių seniūnijos seniūnė Marija Jėčiuvienė teigė didelės problemos dėl šiukšlinimo garažų teritorijoje nematanti. Jos teigimu, skundų iš gyventojų dėl garažuose paliekamų šiukšlių nesulaukta.

Super problemos čia nematau“, - trumpai nukirto seniūnė, perspėjusi, kad šiuo metu vairuoja ir ilgai kalbėti negali. Ji teigė mananti, kad labai apleistų garažų Pašilaičiuose nėra. „Vieni jais naudojasi, kiti nesinaudoja, nelaiko automobilių. Aplink kartais būna išmestų automobilių dalių, bet susitvarko. Paskambinu pirmininkams ir jie susitvarko, žino, kad bus blogai. O jeigu kas blogai, atvažiuoja viešoji tvarka ir baudžia. Nieks dėl to nesiskundė“, - tikino M. Jėčiuvienė.

Jeigu nerandamas savininkas, sutvarkyti sąvartyną pavedama savivaldybei

Vilniaus miesto agentūros vedėjas Mindaugas Povilauskas GRYNAS.lt patvirtino, kad iš tiesų atvejų, kuomet senuose garažuose kaupiamos atliekos suformuoja mažus sąvartynus, jo darbo praktikoje pasitaiko.
Pašilaičių seniūnė M. Jėčiuvienė
Aplink kartais būna išmestų automobilių dalių, bet susitvarko. Paskambinu pirmininkams ir jie susitvarko, žino, kad bus blogai. O jeigu kas blogai, atvažiuoja viešoji tvarka ir baudžia. Nieks dėl to nesiskundė.

„Stengiamės nustatyti kaltininką, kuris pila atliekas, jį nubausti ir įpareigoti sutvarkyti tas atliekas. Metalinių garažų bendrijose tokių atvejų pasitaiko ir jie nebūna pavieniai“, - teigė M. Povilauskas.
Anot jo, teoriškai už paliktas atliekas garažų teritorijoje pirmiausia atsako garažo savininkas. Tačiau jeigu garažų savininkai turi išsirinkę bendrijos pirmininką, bendraujama su juo.

„Jeigu nepavyksta nustatyti jokio asmens, kuris galėjo tas atliekas išpilti, tada informuojama savivaldybė, kad ji imtųsi priemonių ir sutvarkytų tokias atliekas. Pagal įstatymą bešeimininkes atliekas tvarko savivaldybė“, - paaiškino Vilniaus miesto agentūros vedėjas.

M. Povilauskas akcentuoja, kad atliekas laidoti į žemę ar palikti garažų teritorijose griežtai draudžiama. Už tai numatomos baudos. Visą informaciją apie užfiksuotus konkrečius atvejus, kai  neleistinai šiukšlinama reikėtų siųsti miestų aplinkos apsaugos agentūroms,nurodant tikslias vietovės koordinates ir padaryto pažeidimo nuotraukas.

Vilniaus miesto savivaldybei pateikus užklausą, kiek ji per šiuos metus jau yra sutvarkiusi bešeimininkių sąvartynų mikrorajonų garažų teritorijose ir ar yra sulaukusi gyventojų (ar seniūnijų) kreipimosi tokiais klausimais, atsakymo per dvi dienas nepateikė.