„Atsiliepusi operatorė man pasakė aplinkosaugininkų numerius ir liepė skambinti jais, tačiau niekas neatsiliepė. Dar kartą paskambinau 112, padiktavo dar porą numerių, tačiau tik paskutiniuoju jų pavyko prisiskambinti“, - lrytas.lt pasakojo Aleksandras.

Tačiau ir šiuo kontaktu, pasak pranešėjo, atsiliepęs aplinkosaugininkas nebuvo kalbus. Išgirdęs, kad brakonieriai siautėja netoli Elektrėnų, jis pareiškė, kad čia ne jo apylinkės ir patarė dar kartą skambinti telefonu 112.

„Paskambinau dar kartą, tačiau ir jie tik skėsčioja rankomis: ką mes galime padaryti, jei aplinkosaugininkai nenori dirbti“, - kalbėjo vyras.

Aleksandro tą vakarą rinkti numeriai yra tarnybiniai Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko ir dviejų vyriausiųjų specialistų mobiliųjų telefonų numeriai.
Sigitas Mikėnas
Inspektorius irgi žmogus. Jis negali budėti 24 valandas per parą ir septynias dienas per savaitę. Todėl ir sudaromi grafikai. Aš nežinau, kodėl nebuvo skambinta tam ekipažui, kuris tuo metu budėjo.

Aplinkosaugininkas: jokios informacijos negavome

GRYNAS.lt paprašius situaciją pakomentuoti Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko Sigito Mikėno, aplinkosaugininkas teigė, kad praėjusį ketvirtadienį (gegužės 1 d.) visą parą budėję pareigūnų ekipažai pranešimo apie skriaudžiamą gamtą negavo.

Aplinkosaugininkas teigė, kad pagal galiojančią tvarką BPC operatorius, sulaukęs pranešimo, pats privalo susisiekti su budinčiais aplinkosaugininkais, kurių kontaktus turi, ir jiems perduoti gautą informaciją.

Tačiau S. Mikėnas sakė, kad ketvirtadienio vakarą budėjęs aplinkosaugininkų ekipažas jokio skambučio iš BPC nesulaukė. O BPC vadovas savo ruožtu žurnalistams teigė, kad apie brakonieriavimo atvejį pranešęs žmogus nenorėjo, kad BPC operatorius susisiektų su aplinkosaugininkais. Esą jis primygtinai prašė inspektorių telefonų numerių, nes norėjo pats paskambinti pareigūnams ir pranešti apie pažeidimą.

„Galiu aiškiai pasakyti, kad gegužės mėnesiui yra sudarytas grafikas. Ir gegužės 1 d. skirtingomis valandomis dirbo trys ekipažai. Grafikas su budinčių aplinkosaugininkų kontaktais pateiktas BPC. Ketvirtadienį nuo 16 iki 12 val. nakties budėjęs ekipažas negavo jokio pranešimo. Nežinau,
kam tas žmogus skambino, bet BPC, gavęs pranešimą apie pažeidimus, iš karto turi informuoti budintį pareigūną", - dėstė S. Mikėnas.

Ministras žada griežtas bausmes, jei paaiškės, kad aplinkosaugininkai nereagavo

Vis dėlto GRYNAS.lt pašnekovas sakė, kad pats žmogus tiesiogiai pranešti apie pažeidimą aplinkosaugininkams galimybių neturi. Visuomet reikia skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.  BPC  pats privalo inspektoriams pranešti apie pažeidimą. O šįkart jam nutarus padiktuoti aplinkosaugininkų telefonų numerius, pažeidimą pastebėjusiam žmogui buvo pasakyti budėjimą baigusių pareigūnų kontaktai.
Valentinas Mazuronis
Su tokiais ištekliais kalnų nepavyks nuversti, tačiau reikia pradėti nuo mažų žingsnelių. O tuos žingsnelius vis didinsime – ieškome lėšų, etatų, kad sukurtume gerai veikiančią sistemą.
„Pas mus dirba vienas ekipažas ir po to jis gauna laisvo laiko. Tuomet dirba kitas. Vieno laikraščio straipsnyje buvo paminėta, kad BPC nurodė tų aplinkosaugininkų kontaktus, kurie tuo metu nebudėjo. Inspektorius irgi žmogus. Jis negali budėti 24 valandas per parą ir septynias dienas per savaitę. Todėl ir sudaromi grafikai. Aš nežinau, kodėl nebuvo skambinta tam ekipažui, kuris tuo
Valentinas Mazuronis
metu budėjo. BPC tikrai turi mūsų grafiką ir pareigūnų telefonus. Pranešėjui nereikia pačiam skambinti pareigūnams. Žmogus paskambina į BPC, o šis informaciją perduoda aplinkosaugininkams", - kalbėjo S. Mikėnas.

„Pranešimai bendruoju pagalbos telefonu 112 apie brakonierius – aplinkosaugininkų reakcijos išbandymas“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Šiandien ministras pavedė Aplinkos apsaugos agentūrai skubiai patikrinti informaciją, kad vėlų gegužės 1-osios vakarą telefonu 112 apie įžūlius brakonierius, elektra užmušinėjusius žuvis prie Monio ežero netoli Elektrėnų, norėjęs pranešti žmogus nesulaukė aplinkos apsaugos pareigūnų atsako. Bendrojo pagalbos centro operatorius jam padiktavęs kelis aplinkosaugininkų numerius, tačiau iš jų atsiliepęs tik vienas. O ir tas pareigūnas atsisakęs atvykti, nes tai esą ne jo apylinkės.

„Jeigu paaiškėtų, kad brakonieriai nebuvo sulaikyti tik dėl mūsų darbuotojų aplaidumo, imsimės griežčiausių priemonių. Juo labiau kad žudyti elektra – itin sunkus nusikaltimas gamtai“, – pažymėjo ministras. 

Planuojama, kad nuo liepos 1 d. Aplinkos ministerijoje bus įsteigtas analizės skyrius, kuris nagrinės visus gaunamus pranešimus apie gamtosauginius pažeidimus ir ieškos būdų, kaip greičiau ir veiksmingiau į juos reaguoti, kaip tobulinti darbą.

Šiuo metu regionuose visą parą budi tik po vieną aplinkosaugininkų ekipažą. Tai, pasak ministro, tik katino ašaros, bet kol kas Aplinkos ministerija viską daro iš savo vidinių išteklių. „Su tokiais ištekliais kalnų nepavyks nuversti, tačiau reikia pradėti nuo mažų žingsnelių. O tuos žingsnelius vis didinsime – ieškome lėšų, etatų, kad sukurtume gerai veikiančią sistemą“, – sako Valentinas Mazuronis.