Menininkų performanse - paskutinė smogo auka

Menininkas Liangas Kegangas praėjusio mėnesio pabaigoje stiklainį pardavė aukcione, kuriame dalyvavo apie 100 Kinijos menininkų ir kolekcininkų. Už jį buvo sumokėta 5250 juanių (apie 2,1 tūkst. litų).

„Švarus oras turėtų būti bevertis, nemokamai prieinamas visiems varguoliams ir bastūnams, - sakė L. Kegangas. – Šiuo darbu aš piktinuosi ir klausiu, kodėl Kinijos oro kokybė yra tokia prasta?“
Y. Li
Man visada patiko Kegango konceptualusis menas, o šis kūrinys šiomis dienomis yra ypač aktualus. Per paskutinius metus oro tarša Pekine, Čengdu ir kituose Kinijos miestuose tapo labai rimta problema. Tai tokiam metui labai tinkamas darbas.

Dauguma šalies miestų dienų dienas skendi smoge, žmonės yra priversti kvėpuoti oru, kuriame teršalų kiekis viršija Pasaulio sveikatos organizacijos leidžiamas normas kelis ar netgi kelias dešimtis kartų. Kinijos lyderiai yra pažadėję imtis spręsti šią įsisenėjusią problemą dėl augančio šalies gyventojų nepasitenkinimo oro kokybe. Tačiau tai padaryti nebus lengva, ypač siekiant užtikrinti tolimesnį ekonomikos augimą. 

Liango Kegango darbas yra paskutinis iš gausybės menininkų protestų ir verslininkų gudrybių, išryškinusių visuomenės pasipiktinimą Kinijos oro kokybe. Vasario mėnesį 20 apsaugines kaukes dėvinčių Pekino menininkų protestavo priešais Dangaus šventyklos altorių – jie gulėjo ant žemės ir vaidino mirusius.

Kovo mėnesį menininkai Changsha mieste šalies pietuose suvaidino paskutinio miesto gyventojo laidotuvių ceremoniją. Šį ir kitus miestiečius jų vaidinime pribaigė smogas. „Jeigu oro kokybė nebus pagerinta, mums liks tik mirtis ir mirę miestai“, - performansą komentavo menininkas Shao Jiajun. 

Pardavinėja orą skardinėse 

L. Kegango kūrinys – tai nedidelės talpos stiklainis su gumine sandarinimo juostele ir atsilenkiančiu stikliniu dangteliu. Ant stiklainio užklijuotos trys ranka užrašytos etiketės: pirmojoje nurodyti Forkalkjė, miestelio, kuriame stiklainis buvo uždarytas, pavadinimas ir koordinatės. Antroji etiketė prancūziškai skelbia „Oras Provanse, Prancūzijoje“, trečioji yra menininko parašas ir data – kovo 29 d.
Menininkas L. Kegangas su savo švaraus oro stiklainėliu

Aukcionas baigėsi kovo 30 d. Jame daugiausiai už stiklainį pasiūlė menininkas ir verslininkas Li Yongzheng. „Man visada patiko Kegango konceptualusis menas, o šis kūrinys šiomis dienomis yra ypač aktualus. Per paskutinius metus oro tarša Pekine, Čengdu ir kituose Kinijos miestuose tapo labai rimta problema. Tai tokiam metui labai tinkamas darbas“, - kalbėjo Y. Li. 

Lianas Kegangas
Švarus oras turėtų būti bevertis, nemokamai prieinamas visiems varguoliams ir bastūnams.

K. Liangas nėra vienintelis sugebėjęs uždirbti iš žmonių nerimo dėl oro taršos. Galimą pelną mato tiek verslininkai, tiek turizmo biurai tose šalies dalyse, kur oras yra švaresnis. Net ir Kinijos prezidentas Xi Jinping kalbėdamas praėjusį mėnesį vykusiame Liaudies deputatų susirinkime juokavo, jog vaizdinga pietvakarių Guidžou provincija galėtų pardavinėti savo orą.

Vos po kelių dienų provincijos turizmo biuras paskelbė apie planus turistams pardavinėti orą skardinėse kaip suvenyrą. „Oras skardinėse skatins mus ir toliau laikytis aplinkos apsaugos reikalavimų“, - teigė provincijos turizmo departamento vadovas Fu Yingchunas.

Henano provincijos, esančios šalies centre, turizmo pareigūnai reklamuodami kalnų kurortą atgabeno maišus pilnus kalnų oro į regiono sostinės Džengdžou centrą. Miesto gyventojai godžiai traukė atvežtą orą, kai kurie teigė, jog būtinai apsilankys kalnuose.

Rūšiavimo ir perdirbimo pramonės magnatas Chen Guangbiao jau kurį laiką pardavinėja gryno oro skardines vienoje didžiausių Kinijos internetinių parduotuvių Taobao. Viena skardinė čia kainuoja 3 dolerius (apie 7,5 litus).