Teks išmokti nešiukšlinti

Žvejams teks išmokti savo žvejybos vietose 5 metrų spinduliu nešiukšlinti. Antraip gali tekti paploninti piniginę.

„Naujai patvirtintos žvejų mėgėjų taisyklės numato, kad žvejai aplink save turi susirinkti šiukšles – nesvarbu, ar jos jų, ar kitų. Pakrantės yra labai apšiukšlintos, norime pakeisti tokią situaciją. Administracinių teisės pažeidimų kodekso 85 straipsnis žvejams už tai numato įspėjimą arba baudą nuo 25 iki 200 Lt”, - priminė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Juozas Dautartas.

Nors tokio pobūdžio baudos vis dar naujovė, pareigūnas patikino, kad keli žvejai jau yra gavę realias baudas už šiukšlinimą žvejybos vietose.

„Būna visaip, - sakė J. Dautartas, paklaustas, kaip žvejai reaguoja į tokius inspektorių reidus. - Vieni sako, kad čia ne mano (šiukšlėsred. past.), bet mes paaiškiname mandagiai, kas ir kaip. Ir dabar padalinsime maišus ir paprašysime, kad šiukšles susirinktų“.

Ir iš tiesų reido metu gamtos apsaugos inspektoriai patikrino apie šešetą-septynetą žvejų. Vienas iš jų neturėjo žvejo bilieto, todėl šiam surašytas administracinių teisės pažeidimų kodekso protokolas. Dar trims įteikti šiukšlių maišai su pasiūlymu susirinkti aplink besimėčiusias duženas, plastikus ir kitas atliekas. Žvejai, nors ir raukėsi, tokio pasiūlymo atsisakyti negalėjo.

Žvejas: tokių baudų seniai reikėjo

Savo ruožtu GRYNAS.lt užkalbintas žvejys Robertas inspektorių reido nesureikšmino ir teigė palaikantis įvestą naujovę už šiukšlinimą bausti: „Visi, kurie būna gamtoje, turėtų nešiukšlinti. Tokių baudų seniai reikėjo. Ir anksčiau, kol nebuvo įstatymo, svetimų netvarkiau šiukšlių, bet savo niekada nepalikdavau“.

Jis vylėsi, kad kokį pusmetį žvejai gaus įspėjimus ar baudas, o paskui šiukšlinti tiesiog liausis ir pakrantės bus švarios.
Žvejas Robertas
Visi, kurie būna gamtoje, turėtų nešiukšlinti. Tokių baudų seniai reikėjo. Ir anksčiau, kol nebuvo įstatymo, svetimų netvarkiau šiukšlių, bet savo niekada nepalikdavau.

Gamtos inspektorių teigimu, situacija prie Vokės pakrantės penktadienio reido metu buvo pakankamai nebloga. Tačiau pareigūnai prasitarė, kad už šiukšlinimą derėtų panašiu principu bausti ne tik žvejus, bet ir poilsiautojus prie ežerų, miškų ir kitus. Tuomet gamtoje tikrai būtų mažiau šiukšlių.

O kad jų sumažėtų bent jau Vokės biosferos poligono miške, gamtos inspektoriams į pagalbą atėjo Pagirio gimnazijos moksleiviai. Apsiginklavę maišais bei pirštinėmis paaugliai Vokės pakrantę išvadavo maždaug nuo dešimties maišų šiukšlių. Už tai jie gavo porciją pasakojimų, kaip gamtos inspektoriai pažeidėjus gaudo, kokių linksmų istorijų nutinka ir kuo įdomus aplinkosaugininkų darbas.